5 Aylık Bebek Gelişimi

5 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

5 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğinizle geçireceğiniz en keyifli anlar başlamak üzere! Hareketliliğinde, sosyal ve zihinsel becerilerinde hızlı gelişmelerin yaşanacağı bu dönemde bebeğiniz hem fiziksel gelişiminin yanı sıra becerilerindeki gelişimle hem de iletişim yetenekleri ile sizi şaşırtmaya başlayacaktır. Peki, zihinsel ve sosyal becerilerinin bu kadar hızlı olduğu bir dönemde, bebeğiniz neler yapabilir, siz 5 aylık bebeğinizin gelişimi için neler yapmalısınız ve sağlığıyla ilgili neler bilmelisiniz? 5 aylık bebek gelişimi üzerine hazırladığımız bu yazıda, aklınızdaki tüm soru işaretlerini gidermeye çalıştık.

 

İçerik
5 Aylık Bebeğin Boyu ve Kilosu

5 Aylık Bebeğin Aşı Takvimi

5 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Tummy Time Egzersizleri Nedir?
5 Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapılabilir?

5 Aylık Bebek Oyuncakları

5 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni

5 Aylık Bebeğin Beslenme Düzeni
DİKKAT! 6 Aylık Bebekte Altıncı Hastalık

 

 

5 Aylık Bebeğin Boyu ve Kilosu

Cinsiyet

Boy

Kilo

Erkek

65 cm

7.5 kg

Kız

63.5 cm

7 kg

Tabloda verilen değerler, 5 aylık erkek ve kız bebeklerin ortalama boy- kilo değerlerine göre düzenlenmiştir ve beslenme şekli ya da genetik faktör nedeniyle değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple, bebeğinizin değerleri tablonun çok dışında olmadığı ya da büyümesi durmadığı sürece endişelenmenize gerek olmayabilir.

  • 5 aylık bebeğinizin boy ve kilo artışı, ilk aylara kıyasla çok daha düşük olacaktır.
  • "5 aylık bebek kaç kilo almalıdır?" sorusunun cevabı ortalama 700 gram'dır. 
  • Bu durumun normal olduğunu ve bebeğinizin büyüme yavaşlamasından muzdarip olmasından endişelenmemeniz gerektiğini belirtmek isteriz.
  • Boy ve kilo değerlerinde olduğu gibi baş çevresi büyümesinde de ilk aylara kıyasla yavaşlama olacaktır.

Bebeğinizin büyüme eğrisini düzenli takip edebilmek için Otomatik Persentil Hesaplayıcı'mızı kullanabilirsiniz.

5 Aylık Bebeğin Aşı Takvimi

5 aylık bebeğin aşı takviminde herhangi bir aşı yoktur.* Ancak 4. ayda yaptırmanız gereken aşıları henüz tamamlamadıysanız bu ay yaptırabilirsiniz. 4 Aylık Bebeğin Aşı Takvimi'ni inceleyerek, bebeğinizin olması gereken aşıları ve hangi hastalıklara karşı koruma sağladıklarını öğrenebilirsiniz.

*Kaynak: sağlık bakanlığı bebek aşı takvimi

5 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

5 aylık bebeklerin yapabilecekleri listesi, diğer aylara kıyasla epey uzun olacak. Bu sebeple, bebeğinizin yeni yeteneklerini açıklamaya vakit kaybetmeden başlamak istiyoruz.

  • 5 aylık olan bebeğiniz sizi tam anlamıyla tanımaya ve yabancıları ayırt etmeye başlayacaktır.
  • Yabancılara verdiği tepkilerle sizi gördüğünde yaşadığı sevinci fark etmek, eminiz çok hoşunuza gidecek.
  • Sosyal becerilerinin gelişimine bağlı olarak, sizinle sürekli iletişim halinde olmak istemesi ve ilgi çekmeye çalışması da normaldir.
  • Bu süreçte, sesli kahkahalar, oyunlar ve ağlamalar ile dikkat çekmeye çalışan bebeğinizle çok keyifli anlar yaşayacaksınız.
  • Zihinsel gelişimi hızlanan bebeğiniz, neden- sonuç ilişkisi kurma konusunda da artık çok gelişmiştir. Örneğin, ağladığında yanına gideceğinizi öğrenebilir ve bunu size karşı kullanabilir.

5 aylık bebek gelişimi

  • Bebeğinizin isteklerini ağlayarak yaptırmasının önüne geçmek için, onunla ilgilenmek için biraz sakinleşmesini bekleyebilir ve o süreçte oyuncaklarıyla dikkatini çekmeyi deneyebilirsiniz.
  • Size bir müjdemiz daha var! Artık bebeğiniz ismini biliyor.
  • 5 aylık olan bebeğiniz, alışkın olduğu objelerin kullanım amaçlarını kavramaya da başlayacaktır. Örneğin, elinizde bir kitap gördüğünde, ona sesli okuma yapacağınızı kavrayacaktır.
  • Dil becerileri de gelişmeye başlayan 5 aylık bebeğiniz, sesli harfleri kusursuzca telaffuz etmeye başlayacak ve sıklıkla tekrarlayacaktır. Siz onunla konuşurken, size bu şekilde karşılık verecektir ve tane tane konuşarak, kısa cümleler kurmanız, dil gelişimini hızlandıracaktır.

Bebeklerde Dil Gelişim Evreleri ve Konuşmaya Başlama yazımıza göz atarak bebeğinizin hangi ayda neleri söyleyebileceğini ve anlayabileceğini de öğrenebilirsiniz.

  • 5. ayla birlikte bebeğinizin en meraklı zamanları da başlamış olacak. Bu süreçte, sizin dikkatinizi çekmeyen küçücük ayrıntılar bile bebeğinizin ilgisini üstünde toplayabilir. 5 aylık bebeklerin yere düşen bir düğmeyi dahi ilgiyle incelemesi ve anlamlandırmaya çalışması normaldir.
  • Meraklı miniğinizin, yeni gördüğü objeleri elinizden kapmaya çalışması da bu dönemde oldukça normaldir.
  • Herhangi bir kazayı önlemek için, bebeğiniz yanınızdayken, elinizde sıcak çay ya da kahve gibi içeceklerin yanı sıra bıçak gibi tehlikeli nesneler bulundurmamaya dikkat edebilirsiniz.

Ayrıca Bebekler İçin Evde Alınacak Önlemler yazımıza da mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz; çünkü artık miniğiniz tehlikelere daha açık.

  • 5. ayla birlikte bebeğinizin kas gelişimi de hızlanmıştır. Artık bebeğinizi ellerinden tutup gövdesini kaldırdığınızda, başını gövdesiyle aynı hizada tutabilecektir.
  • Dik oturtulduğunda da başını dik tutabilir; ancak, bebeğinizi oturmaya alıştırmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Ayrıca, boyun kasları önceki aylara kıyasla daha gelişmiş olmasına rağmen hâlâ Sarsılmış Bebek Sendromu ihtimali vardır ve dikkatli olmanız gerekmektedir.
  • Bebeklerin ilk dişlerini yaklaşık 6. ya da 7. ayda çıkarması beklenirken, 4. ya da 5. ayda diş çıkarma oranı da azımsanamayacak kadar fazladır.
  • Bebeğinizin diş çıkarmaya başladığını düşünüyorsanız Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi yazımıza göz atabilirsiniz.
Ayrıca, Anadolu'nun eşsiz geleneklerinden biri olan Diş Buğdayı hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. Diş buğdayı partisi hem siz hem de bebeğiniz için müthiş bir sosyalleşme fırsatı olabilir.
  • Kasları güçlenen 5 aylık bebeğiniz, yüzüstü yatırıldığında kollarından destek alarak gövdesini kaldırmaya da başlayabilir. Bebeğinizin kas gelişimini destekleyecek Tummy Time Egzersizleri'ne hâlâ başlamadıysanız, 5. ay doğru bir zaman olabilir.

 

5 aylık bebek neler yapabilir

 

Tummy Time Egzersizleri Nedir?

Tummy Time, uzun uyku saatleri boyunca sırtüstü yatan bebeğinizin, uyanık olduğu zamanlarda vücudunun diğer kaslarını da çalıştırması ve güçlendirmesi için, yüzüstü yatarak yapacağı egzersizler bütününe verilen isimdir. Bebek sağlığı uzmanları, herhangi bir sağlık engeli bulunmayan tüm bebeklere sağlıklı gelişimi için Tummy Time egzersizlerini önermektedir.

Tummy Time Faydaları

Tummy Time egzersizleri yaptırdığınız bebeğinizin sağlayacağı faydaları kısaca, şöyle sıralayabiliriz:

  • Sırt, omuz, bacak ve karın kasları güçlenecek ve bebeğinizin daha kompleks hareketler yapmasını kolaylaştıracaktır.
  • Bebeğinizin emeklemeye ve yürümeye başlamasını hızlandıracaktır; çünkü yuvarlanma, dönme, vücudundan kuvvet alma gibi kas geliştiren hareketler, emekleme dönemine geçiş için olmazsa olmazdır.
  • Gövde stabilitesini ve boyun kaslarını geliştirir.
  • Sağlıklı uyku pozisyonlarını uygulamamaktan ya da uzun süre sırtüstü yatmaktan kaynaklanan bebeklerde baş şekli ve saç sorunlarını azaltacaktır.
  • Egzersizler sırasında, meraklı bıdığınız dikkatini çeken oyuncaklara ya da yeni objelere ulaşmaya da çalışacağı için göz- el koordinasyonu da gelişecektir.

Tummy Time Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Bebeğinizin yaş grubuna göre süresi değişen Tummy Time egzersizleri, 5 aylık bebeklerde yaklaşık 20 dakika boyunca yapılabilir. Dönme hareketi konusunda giderek uzmanlaşacak olan bebeğiniz, zamanla istediği süreyi kendi belirlemeye başlayacaktır.

  • Öncelikle belirtmemiz gerekir ki Tummy Time egzersizlerini yapmaya daha erken aylarda başlamamışsanız, bebeğinizin egzersizleri yapmakta direnmesi ve ağlaması normaldir. Merak etmeyin, herhangi bir sorun yaşadığı için değil, canı sıkıldığı için yapıyor olma ihtimali daha yüksek.
  • Tummy Time egzersizlerine, bebeğinizi yüzüstü yatıracağınız alanı hazırlayarak başlayabilirsiniz.
  • Canı sıkılmaması ve gördüğü nesnelere uzanmaya çalışarak kendini ileri itme, gövdesinden güç alma gibi farklı hareketleri yapmasını teşvik etmek için, görüş alanına sevdiği oyuncakları ya da daha önce tanıma fırsatı olmayan objeleri yerleştirebilirsiniz.
  • Çok hareketli olan 5 aylık bebeğinizin, herhangi bir kaza ile karşılaşmaması için bebekler için tehlikeli tüm maddeleri uzaklaştırmalısınız. Unutmamalısınız ki Tummy Time egzersizlerine alıştıkça daha uzak mesafelere de sürünerek gitmeye başlayacaktır.
  • Bebeğinizi kendi vücudunuz üzerine yatırarak da egzersiz yapabilirsiniz. Böylece bebeğinizin fiziksel gelişimine katkı sağlamanın yanı sıra aranızdaki bağı da güçlendirebilirsiniz.
  • Bebeğinizin Tummy Time egzersizleri yaptırmanın bir yolu da onu kucağınızda yüzüstü taşımaktır.
  • Tek elinizi bebeğinizi iyice kavrayarak geçirir ve bebeğinizi yüzü yeri bakacak şekilde iyice kavrarsanız, bebeğiniz boşlukta kalan kol ve bacaklarını sallayarak egzersiz yapacaktır.
  • Bebeğinizin Tummy Time egzersizlerinden daha fazla keyif alması için karın üstü oyun platformlarını kullanmayı da deneyebilirsiniz.

 

tummy time egzersizleri

 

5 Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapılabilir?

  • Yukarıda da belirttiğimiz gibi sırt, boyun, bacak ve karın kaslarının gelişimi için Tummy Time egzersizleri yaptırabilirsiniz.
  • Motor hareketlerinin gelişimi için, sevdiği oyuncaklarını ya da ilgisini çeken sesli, renkli nesneleri görüş alanına koyarak uzanarak almasını teşvik edebilirsiniz.
  • Bu sayede, motor hareketlerinin yanı sıra el- ayak- göz koordinasyonu da artacaktır.
  • Emeklemeye başlama sürecini kısaltmak için, bebeğinizi yüzüstü yatırarak ayaklarına destek olabilir ve öne doğru sürünmesini sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin dişleri henüz çıkmaya başlamasa dahi kaşıntıları başlamış olabilir. Bebeğinizin ağız salgılarında artış, huysuzluk, hafif ateş ve iştahsızlık varsa, bebeğiniz diş çıkarma sorunlarıyla karşı karşıya olabilir. Diş kaşıma oyuncakları almanız bebeğinizi bir miktar rahatlatacaktır.
  • 5 aylık bebekler, uyku düzenleri henüz yeni yeni oturduğu için günlük rutinlerinin değişimi söz konusu olduğunda ciddi uyku sorunları yaşayabilirler.
  • Böyle bir durumda bebeğinize yardımcı olmak için, ona seyahatlerde bile yanında olabilecek bir uyku arkadaşı hediye edebilir ve sağlığı için gerekli olan yeterli olan uykuyu almasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Bebeğinizin dil ve sosyal becerilerinin artması için, kısa ve anlaşılır cümleler kurarak sohbet edebilir ya da sesli kitap okuyabilirsiniz. Bu sayede, bebeğinizin dil becerileri gelişirken aranızdaki bağ da güçlenebilir.
  • Dünyayı tanıma sürecine katkı sağlamak için, eline farklı şekil ve boyutlarda nesneler vererek incelemesini sağlayabilir ya da gezdirirken çevredeki nesneleri tanıtabilirsiniz.
  • 5 aylık olan bebeğiniz sizi ve yabancıları ayırt etmekle kalmayıp, kendi yüzünü de tanıyacaktır.

5 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalı

  • Kendine bakması için zaman yaratabilir, yüzünü ve vücudunu ona tanıtmaya başlayabilirsiniz. Unutmamalısınız ki bebeğinizin kendini bir bütün olarak aynada algıladığı ilk an olan ayna evresi, bebeğinizin psikolojik gelişimi için çok önemli görülmektedir.
  • Bebeklerin yalnızca keyifli vakit geçirmesi için değil, gelişimlerine katkı sağlaması için de çok önemli olan 5 aylık bebek oyuncaklarından yardım alabilirsiniz.

5 Aylık Bebek Oyuncakları

5 aylık olan bebeğiniz, 4 aylık bebek oyuncaklarına olan ilgisini de hâlâ sürdürecektir. Peki, 5. ayda bebeğinizin oyuncaklarına neler ekleyebilirsiniz?

  • Renkli ve yumuşak bir dişlik, 5 aylık bebekler için uygun bir oyuncaktır. Bu oyuncakla oynayan bebeğiniz, kaşınmaya başlayan dişlerini rahatlatmanın yanı sıra ağız yoluyla da ısı, sertlik gibi olguları keşfeder.
  • İlk 4 ay boyunca oyun halısı kullanan bebeğinize, karın üstü oyun platformlarından da hediye edebilirsiniz. Bu oyuncak sayesinde bebeğiniz motor hareketlerini geliştirecek ve karın, omuz ve sırt kasları güçlenecektir.
  • Renkli ve farklı şekillere sahip bloklar da 5 aylık bebeklerin oynaması için uygundur. Bebeğinizin büyüklük- küçüklük gibi değişkenleri tam olarak anlaması için erken olsa da, blokların renkleri, dokuları, şekil farklılıkları gibi değişkenler, bebeğinizin objeleri farklı açılardan da algılamasını sağlayacaktır.
  • Sizin gözetiminizde olması şartıyla renkli resimlere sahip kitapları da oyuncak olarak kullanmasına ve incelemesine izin verebilirsiniz. Bu etkinlik hem resimleri incelerken ilgisini çekecek hem de ilerleyen yaşlarda kitaplarla geliştireceği bağın temellerini atmasını sağlayacaktır.

 

5 aylık bebek oyuncakları

 

5 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

  1. ayına ulaşan bebeğinizin gündüz uykuları azalırken, uyku vakitleri arasındaki süre de uzayacaktır. Birçok ebeveyn bebeğinin gündüzleri daha az uyuyup, geceleri kendi uyku düzenine ayak uydurmasını istese de her bebeğin gündüz- gece uyku alışkanlığı birbirinden farklıdır. Bazı bebekler bir seferlik öğlen uykusuyla yetinirken, bazıları 2-3 defa kısa süreli uykulara yatmaya devam edebilir. Ebeveyn olarak dikkat etmeniz gereken bebeğinizin gece- gündüz uyku düzeninden çok, bebeğinizin kaliteli uyuyup uyumadığıdır.
  • Bebeğinizin kaliteli bir uyku geçirmesi için, uykusunun bölünmemesi çok önemlidir. Seslere karşı çok duyarlı olan 5 aylık bebeklerin gündüz uykusu, zil sesi, kardeş ya da komşu gürültüsü gibi nedenlerle sık sık bölünebilmektedir.
  • Eğer bu tarz dış uyaranlar nedeniyle bebeğiniz sık sık uyanıyor ve kaliteli bir uykuya dalamıyorsa, elektrik süpürgesi sesi ya da fön makinesi sesi gibi beyaz gürültü çeşitlerinden yararlanarak, uykusunun bölünmesini engelleyebilirsiniz.
  • Bebeğinizin öğlen uykusuna dalmasını kolaylaştırmak için ise loş bir ortam yaratmanız yararlı olabilir; çünkü bazı bebekler ışığa karşı daha duyarlı olabilmekte ve uyku sorunları yaşayabilmektedir.
  • Bebeğinizin beslenme düzeninde olan değişiklikler ya da diş çıkarma dönemine girmesi gibi sebeplerle uyku düzeni bozulabilir. Uyku gerilemesi diye adlandırılan bu sorunu aşmak için de beyaz gürültüden faydalanabilirsiniz.
  • Bebeğinizin uyku düzeniyle ilgili sorunlar yaşıyorsanız Bebeklerde Uyku Eğitimi Nedir ve Nasıl Verilir? isimli yazımıza göz atarak, uyku eğitiminde kullanılan en popüler 3 yöntem hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir ve bebeğinize en uygun olanı denemeye başlayabilirsiniz.

 

5 aylık bebeğin uyku düzeni

 

5 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

5 aylık bebeğin beslenmesinde en önemli unsur, anne sütü olmaya devam etmektedir. Bebek sağlığı uzmanları, bebeklerin sağlıklı gelişimi için en az 6 ay anne sütüne devam etmeleri gerektiğini belirtmektedirler. Ancak, sütünüzde azalma ya da kesilme varsa ve anne sütünü arttırma yöntemlerini uygulamanıza rağmen sonuç alamıyorsanız, doktorunuza başvurarak ek gıda geçişine başlayabilirsiniz.

  • Bebeğiniz sosyal becerilerinin gelişimi doğrultusunda isteklerini ifade etmekte daha başarılı olacağı için 5 aylık bebeğin günde kaç kez emzirilmesi gerektiği üzerine kaygılanmanıza gerek yoktur. Bebeğiniz acıktığında ya da daha fazla emmek istediğinde size belli edecektir. Bebeğinize emmek istediğinden daha fazla süt vermeye çalışmak, bebek reflüsünü tetikleyeceği için, bebeğinizde büyüme durması gözlemlemediğiniz sürece bu davranıştan kaçınmalısınız.
  • 5 aylık bebeklerde beslenme şekilleri değişkenlik göstermektedir: anneyi emme, sağılmış anne sütü tüketme ya da ek gıdaya geçme.
  • Daha önceden depoladığınız sütünüzü tüketen bebeğinizin beslenmesini sizin dışınızda bir aile üyesinin gerçekleştirmesi, bebeğinizin siz yanında yokken ağlamasının ve uyku sorunları yaşamasının önüne geçebilir. Özellikle çalışan annelerin bu yöntemi denemesini tavsiye ediyoruz.
  • 5 aylık bebekte ek gıdaya geçiş ise kesinlikle doktor kontrolünde yapılması gereken bir işlemdir. Bebeğinizin hangi öğünlerini ek gıda ile değiştireceği, neler tüketmesi gerektiği gibi soruların cevaplarını yalnızca doktorunuz verebilir.
  • Ek gıdaya geçişte zorlanan bebekler, alışma sürecinde ishal ya da kabız gibi bazı bağırsak sorunları ile karşılaşabilirler. Bebeğinizde sıvı kaybı gibi olumsuzluklara sebep olabilecek bu sorunlar hakkında daha fazla bilgi edinmeniz ve kritik durumlarda bebeğinizi gözlemleyerek, doktorunuza başvurmanız çok önemlidir. Daha fazla bilgi için: Bebeklerde İshal Hakkında Bilinmesi Gerekenler ve Bebeklerde Kabızlık

 

5 aylık bebeğin beslenme düzeni

 

5 Aylık Bebek Sütten Kesilir Mi?

Bebeklerin anne sütünden kesilmesi için önerilen en erken tarih 6. aydır ve uzmanlar 6. aya kadar bebeklerin anne sütü ile beslenmesini önermektedir.

Ancak, annenin çalışması, anne sütünün kesilmesi / az gelmeye başlaması gibi nedenlerle bebekler anne sütünden erken kesilmek zorunda kalabiliyor.

Peki, 5. ay anne sütünden kesmek için çok mu erkendir? Aslında, hayır! 

Zaten bebekler anne sütü yoluyla aldıkları antikorlar sayesinde korunmaya en fazla 6. aya kadar devam ederler ve sonrasında hastalıklarla kendi bağışıklık sistemleri yoluyla mücadele ederler. 

5 Aylık Bebek Ne Kadar Emer?

  • 5 aylık bebeğin mide kapasitesi yaklaşık 180-210 ml'dir; yani ortalama bir su bardağı kadar.
  • Bu sebeple, bebekler karınları full olduğunda bile tam doymayabilir ve yeniden emmek isteyebilir. 
  • 5 aylık bebekler gündüzleri 3 saatte bir emmek isteyebilirler.
  • Ancak, eğer bebek formül ile besleniyorsa bu saat aralığı 4'e de çıkabilir.
  • 5 aylık bebeğin gece beslenmesi ise eskisine kıyasla çok daha azdır; hatta bebeğiniz gece uyanıp emmiyor dahi olabilir.

DİKKAT! 6 Aylık Bebekte Altıncı Hastalık

Yaklaşık olarak 5. ayın sonuna kadar hamilelik sırasında annesinden kendisine geçen antikorlar sayesinde korunan bebekler, 6. ay itibariyle hastalıklara karşı daha savunmasızdır; çünkü bebeklerin bağışıklık sistemi birçok hastalıkla mücadele için yeterince gelişmemiştir. Bebeğiniz 6. ayına gelmeden önce, 6 ay- 2 yaş arasındaki bebekleri etkileyen altıncı hastalık hakkında bilgi sahibi olmanız ve bebeğinizi gözlemlemeniz önemlidir. Altıncı hastalık nedir, belirtileri nelerdir ve bebeklerimizi nasıl koruyabiliriz gibi soruların cevaplarını, sizler için açıklamaya çalıştık.

Altıncı Hastalık Nedir ve Nasıl Bulaşır?

  • Herpes Virüs Tip 6 ile bulaşan altıncı hastalık, bebeklerde yüksek ateş ile başlayan ve ciddi sorunlara sebep olan virüs kaynaklı bir hastalıktır.
  • Altıncı hastalığın bulaşma şekli ise solunum yoluyladır; hapşırma ya da öksürme ile yayılan virüs, bebeklerin vücuduna girerek hızlıca hastalanmalarına sebep olabilmektedir.
  • Altıncı hastalığın belli bir tedavisi ya da aşısı olmamasına rağmen, Herpes Virüs Tip 6 ya da 7 ile hastalanan bebekler, virüse bağışıklık kazanırlar ve bir daha altıncı hastalığa yakalanmazlar.
  • Ayrıca, 2 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde bulaşma riski daha azdır ve hastalığı daha çabuk atlatırlar.
  • Solunum ya da ağız yoluyla bulaşan bu hastalığın bulaşma ihtimali az da görülse, başka bebeklerle sosyalleşen bebeğinize bulaşma ve kreşe giden daha büyük kardeş tarafından eve taşınma riski yüksektir.

Altıncı Hastalık Belirtileri Nelerdir?

2 yaşından büyük çocuklarda daha hafif belirtiler ortaya çıksa da bebeklerde fark edilmeyecek cinsten değildir. Sizin için, en yaygın belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yüksek ateş (39- 39.5 derece), hastalığın ilk belirtisidir ve diğer belirtilere öncülük eder.
  • Ciltte döküntüler de ateşe eşlik eden en belirgin sinyallerdendir. Genellikle göğüs, sırt ve karın çevresinde görülen döküntülerin çevresinde beyaz haleler de olabilir.
  • El ve ayakta morluk
  • Titreme
  • Huzursuzluk
  • İştahsızlık

Altıncı Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi altıncı hastalığın herhangi bir tedavisi ya da aşısı bulunmamaktadır; ama doktorunuza başvurmanız durumunda, bebeğinizin ateşini kontrol altına alarak havale riskini azaltmak, iştahsızlığa bağlı bağışıklık sisteminin zayıflamaması için serum bağlanması gibi desteklerle hastalığı atlatma sürecine katkı sağlanabilir.

  • Altıncı hastalıktan şüpheleniyorsanız ilk yapmanız gereken doktora başvurmaktır. Ancak doktorunuza ulaşan kadar yapabileceğiniz bazı uygulamalar mevcuttur.
  • Öncelikle bebeğinizin ateşini düşürmek için doktorunuzun önerdiği ateş düşürücüyü kullanabilir, bebeğinizin üstündeki kalın kıyafetleri çıkarabilir ve oda ısısını 21- 22 dereceye indirebilirsiniz. Bebeklerde Ateş Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımıza göz atarak, ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
  • Yüksek ateş ve ishalden kaynaklı sıvı kaybını engellemek için, bebeğinizi sık sık emzirebilir ya da su verebilirsiniz.
  • Bebeğinizin istirahat etmesi, hastalıkla mücadeleyi kolaylaştıracağı için, serin bir odada ve ince kıyafetlerle yatmasını sağlayabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

5 aylık erkek bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

5 aylık erkek bebeğin ortalama boyu 65 cm ve ortalama kilosu 7.5 kg’dır.

5 aylık kız bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

5 aylık kız bebeğin ortalama boyu 63.5 cm ve ortalama kilosu 7 kg’dır.

Bebekler isimlerini ne zaman öğrenir?

Bebeğiniz yaklaşık olarak 5. aydan itibaren ismini öğrenmiş olacaktır.

Bebeklerin emeklemeyi öğrenmesi için neler yapılabilir?

Bebeklerin emeklemeyi öğrenmesi için ilk önce kasları hazırlanmalıdır. Tummy Time egzersizleri ise bu kasları hazırlamanın en etkili yöntemi olarak bilinmektedir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • 12 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

    12 Aylık Bebek Gelişimi

    12 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
  • 11 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

    11 Aylık Bebek Gelişimi

    11 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
  • 10 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

    10 Aylık Bebek Gelişimi

    10 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
  • 9 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

    9 Aylık Bebek Gelişimi

    9 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!