3 Aylık Bebek Gelişimi

3 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

Bebeğinizle geride bıraktığınız 2. aydan sonra, artık bebek bakımı konusunda son derece tecrübeli olduğunuzu söyleyebiliriz. Eğer bebek gelişimi sürecinde bebek hastalıkları, riskli durumlar ve benzeri konularda daha fazla bilgiye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, uzman görüşleri doğrultusunda oluşturduğumuz ebeveynlere tavsiyeler blog'umuza göz atabilirsiniz. Bebeğinizin bakımı hakkında birçok konuya hâkim olduğunuz ve bebeğinizin sosyal gelişiminin çok hızlandığı 3 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğinizle geçireceğiniz en keyifli anların başladığını söyleyebiliriz.

 

İçerik
3 Aylık Bebeğin Boyu ve Kilosu

3-4 Ay Bebek Aşı Takvimi

3 Aylık Bebekte Doktor Kontrolü

3 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi
3 Aylık Bebek Oyuncakları Nelerdir?
3 Aylık Bebek Oyuncaklarında Dikkat Edilecekler
3 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi
3 Aylık Bebeğin Beslenme Düzeni
3 Aylık Bebeği Biberona Alıştırma
Bebek Reflüsü
3 Aylık Bebekte Uyku Düzeni
3 Aylık Bebekte Karşılaşılabilecek Sorunlar

 

 

3 Aylık Bebeğin Boyu ve Kilosu

Cinsiyet

Ortalama Boy

Ortalama Kilo

Kız

59 cm

5.6 kg

Erkek

60.5 cm

6 kg

Yukarıda verilen bilgiler, 3 aylık bebeklerin ortalama boy ve kilo değerlerine göre düzenlenmiştir ve bebeğin sahip olduğu genetik faktöre göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple, bebeğiniz tablodaki değerlerden çok uzak bir boya ya da kiloya sahip değilse, endişe etmenizi gerektirecek bir durum yoktur.

  • Bebeklerin 3. ay süresince yaklaşık 1 kilo daha alması beklenmektedir.
  • 3. ayın sonuna kadar beklenen boy artışı ise ortalama 2 cm olarak bilinmektedir.

Bebeğinizin ideal boy ve kilosunu takip etmek için Otomatik Persentil Hesaplayıcı'mızı da kullanabilirsiniz.

3-4 Ay Bebek Aşı Takvimi

Yaş

Aşılar

3. Ay

Rotavirüs*

4. Ay

Karma, Pnömokok ve Rotavirüs*

 

Kaynak: sağlık bakanlığı bebek aşı takvimi

  • *Rotavirüs gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanan bebek ölümlerinin büyük bir kısmından sorumludur; bu sebeple, bebeğinizin rotavirüs aşısı olması büyük önem taşımaktadır.
  • Eğer 2. ayda rotavirüs aşısının ilk dozunu yaptırmadıysanız, bu ay yaptırabilirsiniz.
  • Bebeğinizin rotavirüs aşısına bu ay başlamanız durumunda, 2. dozunu 4. ayda değil 5. ayda yaptırmanız gerektiğini unutmamalısınız.
  • 3. ayda bebeğinize yaptırmanız gereken aşılar hakkında ayrıntılı bilgi almak için 4 Aylık Bebek Gelişimi ya da Ay Ay Bebek Aşı Takvimi yazılarımıza göz atabilirsiniz.

3 Aylık Bebekte Doktor Kontrolü

Bebeğinizin sağlığı için çok kritik olan 3 ayı geride bırakırken, bebeğinizin doktor kontrollerini de aksatmamanızı tavsiye ediyoruz. 3. ayda yapılan bebek kontrolünde aşağıdaki bilgilere sahip olabilirsiniz:

  • Bebeğinizin gelişim düzeyi ve beslenmesi gözden geçirilir.
  • Duyu organları testleri yapılmadıysa yapılacak, daha önceden tespit edilen bir sorun varsa gelişimi gözlenecektir.
  • Bebeğinizin boyu ya da kilosunun, gelişim düzeyine uygunluğu ölçülecektir.
  • Bebeğinizin aşı takvimi kontrol edilecektir.
  • İlk 6 ayda yaşayabileceğiniz sorunlar ve dikkat etmeniz gerekenler ile ilgili bilgi aktarımı yapılacaktır.

bebek 3 ay gelişimi

3 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

3 aylık bebek gelişim sürecine ulaşan bebeğiniz artık güçlenen kaslarının yardımıyla çok daha kompleks hareketleri yapabilecek ve sizi şaşırtacaktır. Peki, 3 aylık bebek neler yapabilir?

  • Ebeveynlerin en çok merak ettikleri konulardan biri de '3 aylık bebek başını tutabilir mi?' sorusunun cevabıdır. Size güzel bir haberimiz var; çünkü 3 aylık olan bebeğiniz artık başını kendi dik tutabilir ve kaldırabilir.
  • Başını kaldırmaya başlamasıyla birlikte, onu yüzüstü yatırmaya ve yatağında yalnız bırakmaya dair kaygılarınızı azaltabilirsiniz; çünkü artık bebeğiniz başını rahatlıkla çevirebilir ya da sırt kaslarının da yardımıyla havada tutabilir.
  • Kaslarının gelişimine bağlı olarak çok daha fazla bedensel hareketi gerçekleştirebilen bebeğinizin ellerinin ve ayaklarının sürekli hareket halinde olması da 3. ay için gayet normaldir.
  • Bebeğinizi koltuk gibi yüksek yerlerde yalnız bırakmamak, yanında olsanız dahi destekleyiciler kullanmak önemli olabilir; unutmamalısınız ki bebeğiniz artık çok hızlı.
  • 3 aylık bebeğinizin ellerini inceleme süreci de hâlâ devam ediyor olacaktır. Ancak artık, parmaklarını da oynatarak inceleyecek, hatta ellerini birbirine çarparak keşfetmeye çalışacaktır.
  • 2. aydaki kavrama yeteneği de 3. ayda gözle görülür bir gelişim gösterecektir. Artık bulduğu her şeyi sıkıca kavrayarak ve ağzına götürerek, keşfetmeye çalışacaktır.
  • Bu sebeple oluşabilecek riskleri azaltmak için, bebeğiniz küçük nesnelerle ilgilenirken onu gözetim altında tutmanız ya da ulaşabileceği alandaki nesneleri özenle seçmeniz önemli olabilir. (Bebekler İçin Evde Alınacak Önlemler yazımıza göz atma zamanınız gelmiş olabilir.)
  • Bebeğinizin kavrama yeteneğini geliştirmek ve dünyayı keşfetme sürecini destekleyerek, zihinsel gelişimine katkı sağlamak için, 3 aylık bebek oyuncaklarından da yardım alabilirsiniz.

3 Aylık Bebek Oyuncakları Nelerdir?

  • Değişik sesler çıkartan, içinde çıngırağı olan oyuncaklar bebeğinizin bu dönemde çok ilgisini çekecektir.
Bebeğinizi sırtüstü yatırdıktan sonra, bu oyuncaklarını biraz uzağına koyarsanız, oyuncağını almak için dönmeye çalışacak ve omuz/ sırt kaslarını çalıştıracaktır. Bebeğinizin 3 aylıkken tüm vücudunu kullanarak, yuvarlanma şeklinde dönmesi normaldir ve zamanla yerini yarım dönmeye bırakacaktır.
  • Oyun halıları da 3 aylık bebeklerin hem ilgisini çekecek hem de gelişimlerini destekleyecek oyuncaklar arasındadır.
Oyun halısına bıraktığınız bebeğiniz, sallanan ve ses çıkaran oyuncaklara uzanmaya çalışırken, kavrama yeteneğinin yanı sıra göz- kol koordinasyonunu da geliştirecektir. Tummy Time Egzersizi yapmak içinde oldukça uygun malzemelerdir.

     

    3 aylık bebek oyuncakları

     

    • Uyku arkadaşı da 3 aylık bebekler için yararlı oyuncaklar arasındadır.

    Bebeğinizin huzursuz hissettiği, ağladığı anlarda yardımınıza koşacak olan uyku arkadaşı, içindeki beyaz gürültü cihazı sayesinde, bebeğinizi sakinleştirecek ve uykuya dalmasına da yardımcı olacaktır.

    3 Aylık Bebek Oyuncaklarında Dikkat Edilecekler

    Dikkat etmeniz gereken en önemli 3 unsur;

    • dokusu
    • boyutu
    • ve üretildiği malzemedir.

    Bebeğinizin oyuncaklarını almadan önce, bebeğinizin cildiyle temas ettirerek, kızarma ya da kaşıntı gibi durumlar olup olmadığını gözlemleyebilir ve cilt problemlerinin önüne geçebilirsiniz.

    3 aylık bebeğiniz karşılaştığı yeni objeleri ağzına götürerek algılamaya çalışacağı için, çok küçük boyutlu parçalar barındırmayan oyuncakları tercih etmelisiniz. Örneğin; tuşlu oyuncaklar, bebeğinizin ağzındayken tuşları çıkabileceği ve bebeğinizin boğazına kaçabileceği için 3 aylık bebeğinize uygun değildir.

    Oyuncakların üretildiği malzeme çeşidi ise hem bebeğinizin alerjik reaksiyon göstermemesi hem de petrol türevi olan plastik benzeri ürünlere temas ederek, kanserojen maddelere maruz kalmaması için önemlidir.

      3 Aylık Bebek Gelişiminde Duyular

      3 aylık gelişim sürecine ulaşan bebeğiniz, artık 5 duyu açısından da yetişkinlere yetişecek düzeye gelmek üzere diyebiliriz. Bu gelişim düzeyi, bebeğinizin zihinsel ve sosyal becerilerinin gelişimini de oldukça destekleyecek ve sizinle daha fazla iletişime geçmesine de sebep olacaktır.

      3 Aylık Bebek Gelişiminde Görme

      • 3 aylık olan bebeğiniz, ilk 2 aya kıyasla çok daha uzak mesafeleri görecek ve bulanık görme durumu azalacağı için, tanıdığı nesnelere daha fazla tepki verecektir.
      • Örneğin, sizi uzaktan gördüğünde heyecanlanabilir ya da karnı aç olduğunda biberonuna uzanmaya ve değişik sesler çıkararak, onu isteğini ifade etmeye çalışabilir.
      • İlk 2 ayda parlak objelere daha fazla ilgi gösteren bebeğiniz, 3. aydan itibaren ana ve mat renklere de ilgi gösterecektir. Onu daha fazla renkle tanıştırabilir ve görsel gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
      • 3. ay süresince gelişen göz ve boyun kasları sayesinde, bebeğinizin ilk 2 ay yaşadığı göz kayması ve şaşılık azalacaktır. Ancak, 3. ayda hâlâ bu sorunlar devam ediyorsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

      3 Aylık Bebek Gelişiminde Duyma

      • İşitme konusunda gelişmiş olarak doğan bebeğiniz, 3. ayla birlikte birçok sesi birbirinden ayırmayı da öğrenecektir. Bu süreçte, aile üyelerinin seslerine tepki verebilir ya da kendisi de sesler çıkartarak iletişim kurmaya çalışabilir.
      • 3 aylık bebekler, ani seslere daha fazla tepki vermeye de başlayabilir. Özellikle sessiz ortamların sağlandığı uyku esnasında, kapı sesi, kardeş gürültüsü, korna gibi sesler, irkilmesine ve uyanmasına sebep olabilir.
      • 3. ayın sonlarından itibaren uyku eğitimine başlamaya hazır olan bebeğinizin, uyku sorunları yaşamasının önüne geçmek için elektrik süpürgesi sesi ya da fön makinesi sesi gibi seslerden yardım alabilirsiniz. Beyaz gürültü kategorisine giren bu sesler, arka plan seslerini bloke ederek bebeğinizi rahatsız etmesinin önüne geçebilir.

      3 aylık bebekte işitme

      3 Aylık Bebek Gelişiminde Koku ve Tat Alma

      3 aylık olan bebeğiniz, kokuları ve tatları birbirinden ayırt etmek konusunda çok daha başarılı olacaktır. Bu sebeple, tükettiğiniz besinlerin kokusunu ve tadını, anne sütünden alması ve emmeyi reddetmesi gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

      Eğer böyle bir sebeple meme reddi durumu yaşıyorsanız, sorun 24 saat içinde çözülecektir. 24 saatlik süreçte bebeğinizi nasıl beslemeniz gerektiğine ve ek gıdayı kaç ölçek vereceğinize, doktorunuza başvurarak karar verebilirsiniz. Bebeğinizin anne sütü ile ek gıda arasındaki farkı anlaması ve tepki vermesi durumunda, zorlamamak ve acıkmasını beklemek doğru olabilir.

      Eğer 3 aylık bebeğin meme reddi durumu 24 saatten uzun sürerse "Emmeyi Reddeden Bebek Nasıl Emzirilir?" içeriğimizdeki tavsiyeleri deneyebilirsiniz.

      3 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

      3 aylık bebek gelişiminin  sonlarına doğru, bebeğinizin beslenme düzeni de oturmaya başlayacaktır ve artık, ne zaman uyandığı, ne zaman acıktığı ve emmek istediği gibi ayrıntıları rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.

      • Bebeğinizin beslenme düzenini şekillendirmek ve gece beslenmelerini azaltmak için, bebeğinizi yatmadan önce güzelce doyurmanız ve gazını alarak uyutmanız gerekmektedir.
      • Artık gece uykuları da uzamaya başlayan bebeğiniz, daha az uyanacak ve meme isteyecektir. Gece emzirme sayısını bir öğün azaltmak da yaygın yöntemlerden biridir.
      • 3 aylık bebekte anne sütünü kesmek için henüz çok erkendir ve bebeğinizin sağlıklı gelişimi için anne sütüne devam etmeniz gerekmektedir. Eğer sütünüzde azalma ya da ani kesilme varsa Anne Sütünü Arttırmak İçin Neler Yapılabilir? yazımıza göz atarak, daha fazla bilgi alabilir ve bebeğinizi daha uzun süre emzirmek için önerilerimizi deneyebilirsiniz.

      3 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Emzirilir?

      3 aylık bebek her 3 saatte bir emzirilmelidir. Ancak, eğer bebeğiniz formül mama ile besleniyorsa bu aralık 4 saate kadar da uzayabilir.

      3 aylık bebeğin beslenme süresi ise yaklaşık 10 dk'dır; ancak eğer anne sütü emiyorsa doyana kadar emmesine izin verebilirsiniz.

      3 aylık bebek gelişiminde beslenme

      3 Aylık Bebekte Gece Beslenmesi

      • Öncelikle 3 aylık bebeğinizin gece beslenmesine hâlâ ihtiyaç duyduğunu belirtmek isteriz. Bu durum 6. aya kadar da böyle. 
      • Ancak, bebeğinizin gece beslenmelerinde onu gözlemlemeniz çok önemlidir; çünkü bebeğin beslenme alışkanlıkları hakkında en çok bilgiyi gece beslenmelerinde elde edersiniz.
      • Eğer bebeğiniz her gün hemen hemen aynı saatlerde uyanıyor ve emmek istiyorsa, gerçekten acıkmış demektir ve memeyi doyma amaçlı kullanıyordur.
      • Ancak eğer bebeğiniz geceleri düzensiz bir şekilde uyanır ve birazcık emip bırakıyorsa ve bunu sıklıkla tekrarlıyorsa, meme bağımlılığı olabilir.
      • Yani memeyi rahatlama ve emme güdüsünü tatmin etme amaçlı kullanıyor olabilir. Bu durumu gözlemlemeniz ve ara ara bebeğinizi biberonla beslemenizi tavsiye ederiz.
      • Böylece ilerleyen aylarda biberona alıştırma ya da sütten kesme konusunda daha az sorun yaşarsınız. 

       3 Aylık Bebek Sütten Kesilir Mi?

      • Bebeklerin sağlıklı gelişimi için en az 6. aya kadar anne sütü ile beslenmesi gerektiği uzmanlarca belirtilmektedir.
      • Ancak, tabii ki bu her zaman mümkün olmayabilir ve bebek devam sütleri desteği ile ihtiyacı olan tüm besinleri alabilir.
      • Bu sebeple, eğer sütünüz kesildiyse 3 aylık bebeğinizin devam sütü kullanmasında herhangi bir sakınca yok; endişelenmeyin.
      • Eğer meme reddi yaşıyorsanız ise umudu tamamen kesmeden önce Meme Reddeden Bebek Nasıl Emzirilir yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

      3 Aylık Bebeği Biberona Alıştırma

      • Çalışan annelerde işe dönme vakti geldiği için, bebeğin beslenme düzeninde değişiklere gidilmesi ve biberon alıştırmalarının başlaması için 3. ay çok doğru bir zamandır.
      • Bebeğinizin 1 ya da 2 öğününü, sağılmış anne sütü ile değiştirerek biberon kullanımına alışmasını sağlayabilirsiniz.
      • Bu pratik, bebeğiniz sütten kesilene kadar sıklıkla kullanacağınız göğüs pompasının kullanımı konusunda kendinizi geliştirmek için de yararlı olacaktır.

      3 aylık bebeğin beslenme düzeni

       

      • Bebeğinizin sağılmış anne sütünü biberondan içmekten hoşlanmaması gayet normal bir durumdur ve birkaç pratik yöntem ile kolaylıkla üstesinden gelebilirsiniz.
      • Öncelikle, bebeğinizin halihazırda kullandığı bir boş emzik varsa, aynı tür biberon ağzı kullanabilirsiniz ya da tercih ettiği biberon çeşidini öğrenmek için birkaç ağız değiştirmeniz gerekebilir.
      • Bebeğinizin beslenme düzeninde oluşacak bu tarz değişimler, bebeğinizin ishal ya da kabız olmasına ve huzursuzluk yaşamasına sebep olabilir. Bebek ishalinde dikkat edilmesi gerekenler ve bebekler kabız olduğunda yapılacakları bildiğiniz sürece, alışana kadar bebeğinizi gözlem altında tutmanız ve olağan dışı bir durumda doktorunuza başvurmanız yeterli olacaktır.
      • Bu dönemde bebeklerde peynir gibi kusma durumu da yaşanabilmektedir. Bebeğinizin mide kapasitesi artmasına rağmen, hâlâ bu tarz sorunlar yaşıyor olmasının altında fazla emzirmek, beslenme düzeninde ani değişikler yapmak ya da bebek reflüsü gibi nedenler yatıyor olabilir.

      Bebek Reflüsü

      Bebek reflüsü, bebeklerin midesindeki içeriğin herhangi bir nedenle, yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanabilir. Fizyolojik ve yanlış beslenmeye dayalı bebek reflüsü olarak ikiye ayrılır.

       

      bebek reflüsü

       

      • Fizyolojik bebek reflüsü, mide ile yemek borusu arasındaki sfinkter isimli yapının yeteri kadar gelişmemiş olmasından kaynaklanan reflü çeşididir. Sfinkter yapısı, yaklaşık 1 yaşında gelişeceği için fizyolojik bebek reflüsü de kendiliğinden ortadan kalkar.
      • Yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan bebek reflüsü ise beslenme alışkanlıkları değişmediği sürece ortadan kalkmayacaktır ve yemek borusu tahrişi, midede yanma, emmeyi reddetme gibi birçok sorunu da beraberinde getirecektir. Bebek reflüsünden kaçınmak için, bebeğinizi doyduktan sonra yemeye zorlamamalı, bebekler için doğru uyku pozisyonlarında yatırmalı ve yemek ile uyku arasındaki zaman aralığını biraz uzatmalısınız.
      • Bebeklerde normal kusma ile bebek reflüsü kusması arasındaki farkı bilmek de önemli olabilir. Bebeğinizin emzirme sonrası bir miktar sütü çıkarması normalken, reflü kusmasında bebekte kilo alma sorunları, sırtüstü yattığında hırıltı, memeyi reddetme ve beslenme sonrası huysuzluk gibi belirtiler olur.

      3 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

      Bebeğinizin uyku düzeninin 3 aylık bebek gelişimi sürecinde henüz oturmamasının ve uyku eğitimi için erken olduğunu daha önceki yazılarımızda açıklamıştık. Bu konuda aklınızda soru işaretleri varsa Bebeklerde Uyku Eğitimi Nedir ve Nasıl Verilir? isimli yazımıza göz atarak, daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

      3. ayın uyku eğitimi için henüz erken olması demek, uyku alışkanlıklarında bazı düzenlemeler yapmayacağınız anlamına gelmez tabi ki.

      • 3. ayla birlikte uykusundan daha az uyanacak olan bebeğinizin uyku düzeninin bozulmaması için, beyaz gürültü seslerinden yararlanmak, karanlık bir ortam yaratmak ve benzeri ihtiyaçlarını karşılamanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.
      • Unutmamalısınız ki 3. ayda sağlıklı uyku alışkanlıkları edinen bir bebek, gelecek aylarda çok daha az zorlanacaktır.
      • Peki, 3 aylık bebek ayrı odada uyuyabilir mi? Evet; çünkü 3. aydan itibaren geceleri daha az uyanacak olan bebeğiniz, artık kendi odasında uyumaya hazırdır.
      • Bu kararı alırken dikkat etmeniz gereken asıl nokta ise bebeğiniz yanınızda değilken gece uyanıp emzirmekte zorlanıp zorlanmamanızdır; çünkü bebeğinizin aç kalmamasının yanı sıra sizin de yeteri kadar dinlenmeniz, bebeğinizin beslenmesi için önemlidir.

       

      3 aylık bebeğin uyku düzeni

      • Bebeğinizin uyku düzeninde yaptığınız değişiklikler, alışma sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bebeklerin Rahat Uykuya Dalması İçin Tavsiyeler yazımızı okuyarak, önerilerimizi denemenizin faydalı olacağını düşünüyoruz.

      3 Aylık Bebek Ayrı Yatabilir Mi?

      • Tabii ki evet; hatta 3 aylık bebek mutlaka ayrı yatmaya yavaş yavaş alıştırılmalıdır. 
      • Bebeğinizin odasını ayırma kararını daha sonraya erteliyorsanız dahi 3 aylık bebeğiniz sizden ayrı uyumalıdır; çünkü yapılan araştırmalar, ebeveynlerinden ayrı uyumaya alışan bebeklerin, ilerleyen yaşlardaki birey farkındalığının ve öz güveninin daha yüksek olduğunu göstermektedir.
      • Ayrıca, 3. ayda bebeğinizin SIDS yaşama ihtimali devam etmektedir ve siz ne kadar dikkatli olursanız olun; uyurken yorgan, yastık gibi tehlikelerden bebeğinizi koruyamama ihtimaliniz vardır.
      • Bebeğinizin kendi odasını uyku alanı olarak benimsemesi de ileride yaşayacağı uyku sorunlarını azaltacaktır; emin olun büyüme atağı haftalarında bile faydasını göreceksiniz.

      3 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

      • 3 aylık bebeğin uyku ihtiyacı yaklaşık 14-15 saat civarındadır. 
      • Bu uykunun 2-3 saatini gündüz öğleden önce, 2 saatini ise öğleden sonra alabilir. 
      • Ancak, kalan 10 saat kadarı için gece uykusunu bekletmenizi tavsiye ederiz; böylece bebeğiniz gündüz uyanık kalıp gece boyu uyuma düzenine daha kolay uyum sağlar.
      • 3 aylık bebeklerin büyük kısmı gece boyu uyusa dahi bir kez besleme amaçlı uyanabilir.
      • Eğer sık sık uyanıyor ve azcık emip tekrar uykuya dalıyorsa, emme dürtüsünü tatmin etmeye ya da meme ile sakinleşmeye çalışıyor olabilir.
      • Böyle bir durumda uyku arkadaşı gibi alternatifleri bebeğinize sunabilirsiniz.

      3 Aylık Bebekte Karşılaşılabilecek Sorunlar

      Bebeğinizin 3. aylık gelişimine erişmesinin ardından, bebeklerde görülen bazı sorunların yaşanma ihtimali ve sıklığı da artmaktadır. Peki, bu sorunlar nelerdir ve çözüm için neler yapabilirsiniz?

      Bebeklerde Pamukçuk

      Bebeklerde pamukçuk rahatsızlığı, pamukçuk adı verilen bir mantarın, bebeğin ağzında enfeksiyona sebep olması olarak açıklanabilir. Özellikle her şeyi ağzına götürmeye çalıştığı 3. ayda, pamukçuktan kurtulmak hem daha zor hem de daha zahmetli olabileceği için, mutlaka doktorunuza başvurmalısınız; çünkü bebeğinizin ağzındaki pamukçuk, göğüslerinize, oyuncaklarına ve birçok başka maddeye de bulaşarak hastalıktan kurtulma sürenizi uzatabilir.

      Bebeklerde Pişik

      Kirli ya da nemli bebek bezinin, bebeğinizin bacağına değmesiyle ortaya çıkan kızarıklık, kaşıntı ve döküntüye pişik adı verilmektedir. Pişik olan bebeklerde huzursuzluk, uyku sorunları, pişikli bölgede yanma ve yara oluşumu gibi birçok sorun yaşanabileceği için, pişiğe karşı önlemlerinizi almanız önemlidir.

       

      bebeklerde pişik

       

      Pişiğe karşı alınabilecek önlemler:

      • Bebeğinizin bezini fazla sıkmamaya ve altının hava almasına özen göstermelisiniz.
      • Bebeğiniz altını ıslattığında, çok beklemeden bezini değiştirmeli ve altının nemli kalmasına izin vermemelisiniz.
      • Bebeğinizin bezini değiştirdikten sonra, bebeğinizin altını bebek mendili ya da ılık suyla ıslatılmış yumuşak bir bezle hafifçe silmeli ve doktorunuzun tavsiye ettiği pişik kremini uygulamalısınız. Bebeğinizin altını temizledikten sonra, iyice kuruduğundan emin olmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.
      • Eğer tüm önlemlerinize rağmen pişik sorunu yaşıyorsanız, bebeğinize kısa süreli bez takmayarak altının hava almasını sağlayabilirsiniz.

      Bebeğinizin pişiği 3 günden sürdüyse ve pişikli bölgede döküntü ve yara oluşumu başladıysa, mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

      3. aylık bebek gelişimiyle birlikte, bebek bakımı konusunda tecrübeli ebeveynler haline geldiğiniz için, bebeklerde aydan bağımsız olarak görülen, yaygın sorunları bu yazımıza eklemedik. Ancak, bebeklerde ateş, kabızlık, ishal ve benzeri konularda ayrıntılı bilgiye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, uzman görüşleri doğrultusunda oluşturduğumuz ebeveynlere tavsiyeler blog'umuza göz atabilirsiniz

       

       

      Sıkça Sorulan Sorular

      3 aylık erkek bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

      3 aylık erkek bebeğin ortalama boyu 60.5 cm ve ortalama kilosu 6 kg’dır.

      3 aylık kız bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

      3 aylık kız bebeğin ortalama boyu 59 cm ve ortalama kilosu 5.6 kg’dır.

      3 aylık bebek hangi aşıları olmalıdır?

      3 aylık bebek eğer 2. ayda Rotavirüs aşısı olmadı ise bu ay olmalıdır.

      3 aylık bebek başını tutabilir mi?

      Evet, bebeğiniz artık başını dik tutabilir ve kaldırabilir.

      aşı takvimi

      İlginizi Çekebilecek İçerikler

      View all
      • 12 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

        12 Aylık Bebek Gelişimi

        12 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
      • 11 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

        11 Aylık Bebek Gelişimi

        11 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
      • 10 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

        10 Aylık Bebek Gelişimi

        10 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
      • 9 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

        9 Aylık Bebek Gelişimi

        9 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!