1 Aylık Bebek Gelişimi

1 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

Hamileliğin son haftalarına yaklaştıkça, ebeveynlerin 1 aylık bebek gelişimi ile ilgili soruları da artmaya başlıyor. 1 aylık bebeğin boyu ya da kilosu ne kadar olmalı, kolik bebek sendromu, bebeğe ilk banyo nasıl yaptırılır gibi sorulara cevap aramaya başlanıyor. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız andan itibaren aklınızda bu tarz sorular olması ve cevaplar arıyor olmanız, ne kadar iyi bir ebeveyn olacağınızın göstergesi diyebiliriz; çünkü bebekler ilk 1 yıllık süreçte çok hızlı büyürler ve gelişim süreçlerini veya ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir bebek yetiştirmek için çok önemli olabilir.

 

İçerik
1 Aylık Bebeğin Boy ve Kilosu

0 - 2 Ay Bebek Aşıları

1 Aylık Bebek Annesini Tanıyabilir Mi?

1 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

1 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

1 Aylık Bebeğin Beslenme Düzeni

Yenidoğan Bebeğin Mide Kapasitesi
1 Aylık Bebek Kaç CC Süt İçmelidir?
1 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni
1 Aylık Bebeğin Banyosu
Bebek Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?
1 Aylık Bebek Nasıl Bezlenir?
1 Aylık Bebeklerde Karşılaşılabilecek Sorunlar




1 Aylık Bebeğin Boy ve Kilosu

Yenidoğan sahibi ebeveynlerin en çok merak ettiği sorulardan biri, 1 aylık bebeğin boy ve kilosunun kaç olması gerektiğidir. Aşağıdaki tabloda gösterilen değerler, 1 aylık bebeğin ortalama boy- kilo verilerine göre düzenlenmiştir.

Ancak, bebeklerde boy ve kilonun yalnızca gelişim ayına göre belirlenmediğini, genetik faktörün de önemli bir faktör olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu sebeple, bebeğinizin boyunun ya da kilosunun bu ortalama değerlerden farklı olması, doktorunuz aksi bir durumu belirtmedikçe, endişelenmenizi gerektirmeyebilir.

Cinsiyet

Ortalama Boy

Ortalama Kilo

Kız

53 cm

4 kg

Erkek

55 cm

4.5 kg

 Erken doğumlarda bu değerler değişebilir. Dilerseniz prematüre doğum bebek hakkında bilgiyi ve bebek üzerindeki etkilerini buradan öğrenebilirsiniz.

 

0- 2 Ay Bebek Aşıları

Yaş

Aşılar

1. Ay

Hepatit B

2. Ay

Karma, Verem, Pnömokok ve Rotavirüs

 

 Kaynak: sağlık bakanlığı bebek aşı takvimi 

1 aylık bebeklere uygulanan Hepatit B aşısının ilk dozu, dünyada kabul edilen prosedür gereği doğumdan hemen sonra yapılmaktadır. 2. dozun, ilk 1 ay içerisinde; 3. dozun ise 6. ayda yapılması önemlidir. 6 Aylık Bebek gelişimi yazımızdan detaylarını öğrenebilirsiniz. 

Hepatit B aşısını neden yaptırmalıyım sorusunun cevabı ise, Hepatit B'nin özellikle bebeklerde çok hızlı yayılan salgın bir hastalık olması ve Hepatit B virüsü bulaşan bebeklerin büyük çoğunluğunda karaciğer sorunları ve kanser gelişmesi gerçeğidir.

Ay Ay Bebek Aşı Takvimi'ni takip etmeyi de unutmayınız.

1 Aylık Bebek Annesini Tanıyabilir Mi?

Yenidoğan bebek ebeveynlerinin en çok merak ettiği sorulardan biri de budur. Ancak, bebekler anne karnındayken en çok duydukları ses olan anne ve baba seslerini doğduklarında da algılarlar ve tepki verirler.

Ayrıca, annenin kokusuna da alışırlar. Bu sebeple, bebeğinizi emzirmiyorsanız bile bol bol göğüs bölgenize yaklaştırabilir ve kokunuzu içine çekmesine izin verebilirsiniz.

Anne sütü emen bebekler değil annelerini tanımak; 1. ayın sonuna doğru annelerinin sütünü diğer annelerinkinden ayırabilirler dahi.

1 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

İlk 1 aylık süreçte bebeğinizin fiziksel gelişiminden bahsetmek, aslında sahip olduğu reflekslerden bahsetmek anlamına gelmektedir. Anne karnındaki yaşamın devamı olarak ortaya çıkan bu refleksler, ilk 1 aylık süreçte bebeğinizde en çok gözlemleyebileceğiniz hareketlerdir ve zaman içinde kaybolarak, yerlerini daha kompleks hareketlere bırakırlar. 

 

1 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

 

Bebeğinizin sahip olduğu bu refleksleri gözlemlemek ve eksikliği ya da zamanı geldiğinde kaybolmaması halinde doktorunuza başvurmak, santral sinir sistemi bozukluklarının erken teşhisi için oldukça önemlidir.

Emme/ Arama Refleksi

Birçok memeli hayvanın anne karnındayken geliştirdiği emme refleksi, insanlarda hamileliğin 32. hafta - 34. haftaları arasında gelişmektedir. Daha sonraki süreçteki sağlık taramalarında, anne karnındaki bebeğiniz parmak emerken gözlemlenebilir.

Peki, emme ya da arama refleksi olarak bilinen bu refleks, bebeğiniz için neden önemlidir?

  • Emme refleksi, bebeğinizin memeyi bulmasını ve sütü emebilmesini sağlayan reflekstir.
  • Bebeğinizin yanağına bir nesne değdirdiğinizde, ağzını aralayarak kafasını hareket ettirdiğini ve meme aradığını gözlemlemeniz, bebeğinizin emme refleksine sahip olduğu anlamına gelir.
  • Aksi bir durumda ya da oral beslenemeyen bebeklerde, bebeğin ağzına boş emzik vermek, bu refleksi uyaracak ve fiziksel gelişimine katkı sağlayacaktır.

Emme ya da arama refleksinin sona ermesi beklenen zaman ise uyanık olduğunda 4. ay, uyku esnasında ise 7. ay olarak görülmektedir.

4 Aylık Bebek Gelişimi ve 7 Aylık Bebek Gelişimi yazılarımıza göz atarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Moro/ Sıçrama Refleksi

Moro ya da diğer ismiyle sıçrama refleksi, bebeğinizin ani bir ses ya da harekete verdiği tepkiyi ifade etmektedir. Ani sesler ya da onu rahatsız eden uyaranlarla karşılaştığında, bebeğinizin aşağıda tepkileri sırasıyla vermesi beklenir;

  • Bebek, kollarını omuzdan itibaren kendinden uzaklaştırır ve dirseklerini bükerek, düz konuma getirir.
  • Dirseklerini yeniden eskisi gibi bükerek, kollarını gövdeye yakın duruma getirir.
  • Bu hareketler esnasında, irkilerek ağlama ya da çenede titreme gözlemlenebilir.

Bebeğinizin bu refleksi kendiliğinden göstermediği durumlarda, bebeğinizin başını biraz kaldırarak bırakabilir ya da kollarından çekerek, kaldırdıktan sonra aniden bırakabilirsiniz. Ebeveyn olarak bebeğinize bu hareketi yapmak, zor olabilir ve tercih edilmeyebilir. Ancak, moro refleksi bebekte gözlemlenmesi gereken en önemli reflekslerden biridir.

1 aylık bebek gelisim

Bebeğin fiziksel gelişim hızına bağlı olarak, en geç 6. ayda kaybolması beklenen sıçrama refleksinin hiç gözlemlenmemesi halinde, santral sinir sistemi zedelenmesi ya da baskılanmasınndan şüphelenilir.

 Kendi kendine ortaya çıkması ise beyin lezyonu gibi durumlardan şüphelenmeyi gerektirebilir. Barındırdığı riskler dolayısıyla, bebeğinizin moro refleksini gözlemlemenizi, uyarmanızı ve aksi durumlarda doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

Tonik Boyun Refleksi

Tonik boyun refleksi, bebeğinizin başı bir yöne çevrildiğinde, o taraftaki kol ve bacağının dışarı açılması durumu olarak tanımlanabilir.  Doğumdan yaklaşık 3 hafta sonra belirgin hale gelen bu refleks, en geç 4. ayda kendi kendine yok olmaktadır.  (Bazı bebeklerde, uykuda olmak koşuluyla 2- 3 sene sürmesi de normal kabul edilmektedir.) 

Bebeğinizin tonik boyun refleksini yalnızca tek taraflı olarak göstermesi ya da uyanıkken 4 aydan uzun süre göstermesi serebral palsi habercisi olabileceği için, doktora başvurulması tavsiye edilmektedir.

1 aylık bebek neler yapabilir

Yakalama Refleksi

Yakalama refleksi, bebeğinizin avucuna ya da ayak tabanına bir cisim uzatıldığında, parmaklarıyla kavraması durumu olarak tanımlanabilir. Özellikle yenidoğanlarda, kendine uzatılan parmağın sıkıca kavranması yakalama refleksidir.

Avuca yaklaşan nesneleri yakalama refleksi 2- 3. aydan itibaren istemli kavrama hareketinin gelişmesiyle birlikte kaybolur; ayak tabanına dokunma ile gözlemlenen yakalama refleksi ise 10 ay kadar sürebilmektedir.

Adımlama / Basma Refleksi

Adımlama refleksi, bebeğinizi koltuk altından tutup kaldırdığınızda yürüyormuş gibi adım atması olarak tanımlanabilir. Bebeğinizin bu refleksi, topuklarını kullanarak vermesi beklenirken, erken doğan bebeklerde parmak ucunda verilebilir. Adımlama refleksinin 4. ayda kaybolması ya da yürüme yani bilinçli adımlama ile birlikte daha geç bir dönemde ortadan kalkması beklenmektedir.

1 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

1 aylık bebek görebilir mi? Bebekler, işitmeye ne zaman başlar? Bebeğin tat duyusu ne zaman gelişir?  Bu ve benzeri sorular, birçok ebeveynin merak konusu olabilmektedir. 1 aylık bebeklerdeki her bir duyu gelişimini açıklamadan önce belirtmek isteriz ki bebeğinizin ilk ay kontrollerine düzenli gittiğiniz takdirde, duyu testleri zaten yapılacaktır ve aksi bir durum olması halinde, doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Bu sebeple, bebeğinizin duyusal gelişiminde ciddi bir farklılık olmadığı sürece endişelenmenizi gerektirecek bir durum olmayabilir.

1 Aylık Bebek Gelişiminde Görme

Bebekler doğdukları andan itibaren görme yetisine sahiptir; ancak, çok kısa mesafeli ve ışığın ayırt edilmesine dayandığı için fark edilmesi zor olabilmektedir. Bebeklerin görme duyusu çok hızlı geliştiği için, zamanla fark edilmesi de kolaylaşmaktadır.

  • Bebeğiniz yeni doğduğunda, 6-12 cm arası bir görüş mesafesine sahipken, 1. ayın sonlarına yaklaştıkça bu mesafe 15-30 cm'e kadar çıkabilmektedir.
  • 1. ayın sonuna yaklaşıldığında, bebeğiniz yüzüne yaklaştırılan cisimleri kısa süreli de olsa takip edebilir. Ancak, yakındaki nesneleri takip etme yetisi, boyun kaslarının gelişimi ile de alakalı olduğu için, 1 aylık bebekler için uzun süreli takip fiziksel açıdan zorlayıcı olabilir.
  • Ayrıca uzağı bulanık görmesine rağmen, parlak cisimleri ya da hareket halindeki anne babasını takip edebilir.

 

1 aylık bebekte görme

 

  • Bebeğinizin göz kasları henüz yeteri kadar gelişmediği için, özellikle uzaktaki objeleri takip ederken gözlerinin kayması gayet normaldir. Göz kaslarının gelişmesine bağlı olarak kayma da azalacaktır.
  • Bebeğinizin göz kaslarının ve görme duyusunun gelişmesi için, emzirirken yönünüzü değiştirebilir, zıt renkli oyuncaklar alabilir, parmaklarınızı oynatarak takip etmesini sağlayabilir ya da yakınlaşarak yüzünüzü incelemesine izin verebilirsiniz.
  • Bebeğiniz, gelişim hızına bağlı olarak, ilk ayın sonundan ya da 2. ayın başlarından itibaren siz konuşurken sizinle göz teması kurmaya dahi başlayacaktır. Daha fazla bilgi için "2 Aylık Bebek Gelişimi" yazımızı da inceleyebilirsiniz.

1 Aylık Bebek Gelişiminde İşitme

Bebeklerin işitme yetileri, görmeye kıyasla çok daha kolay gözlemlenebilmektedir ve bebeğinin seslere tepki vermemesi birçok ebeveyni endişe ettirmektedir. Öncelikle belirtmek isteriz ki bebeğinizin ilk ay kontrollerinden biri de işitme testidir ve bu test, kulaktaki herhangi bir sorunu tespit edecektir.

Bebeğinizin işitme testinde herhangi bir olumsuzluk olmamasına rağmen, seslere tepki vermiyor oluşu, işitme duyusunun erken gelişiminden kaynaklanabilir. Anne karnındayken, araba, televizyon, müzik ve benzeri sesleri zaten duyan ve alışan bebeğinizin, doğumdan sonra da bu seslere belirgin bir tepki vermemesi normal kabul edilebilir.

Hatta tepki vermemenin de ötesinde, beyaz gürültü olarak bilinen ve bebeğinize anne karnındaki süre boyunca eşlik eden sesler sayesinde, bebeğinizin sakinleşmesi ve rahatça uykuya dalması bile mümkündür. Birçok ebeveyn bebeklerinin uyku sorununu  çözmek ve kolik bebek sendromuyla baş etmek için uzman onaylı beyaz gürültü oyuncağı Budizzz Uyku Arkadaşı'nı kullanıyor.

  • Bebeklerin kulakları, yaklaşık olarak hamileliğin 9. haftasında gelişmeye başlar ve 18. haftadan itibaren dış sesleri duymaya başlar.
  • Hamileliğin 6. ayından itibaren ise bebekler, anne ve babalarının seslerini tanımaya ve tepki vermeye başlarlar.
  • Doğum sonrasında, bebeğin en çok dikkatini çeken sesler, anne karnındayken tanıştığı anne, baba ve kardeşlerin sesleri olmaktadır. Özellikle, annenin sesini duyduğunda, ona yönelme ve el, ayak hareketleriyle tepki verme yaygındır.
  • 1 aylık bebeğinizle sık sık konuşmanız, çıkardığı seslere cevap vermeniz hem kendini güvende hissederek sakinleşmesini hem de sosyal becerilerinin gelişimini olumlu etkileyebilir.
  • 1 aylık bebek, anne karnındayken alıştığı araba, televizyon, kapı sesi gibi seslere tepki vermeyebilir. Bu dönemde, bebeğinizin asıl tepki verdiği durum, dış dünya seslerinin varlığı değil; anne karnındayken alıştığı sesleri duyamıyor oluşudur.

1 aylık bebekte koku alma

  • Bebeğiniz anne karnındayken, kalp atış sesi, organ sesleri, dış dünya sesleri ve benzeri birçok sesin oluşturduğu bir gürültüye maruz kalmaktadır. Beyaz gürültü adı verilen bu sesler bütünü, bebeğinize anne karnındaki süreç boyunca eşlik eder ve kendini güvende hissetmesini sağlar; ancak, doğumla birlikte bu seslerden mahrum kalan bebeğinizde huzursuzluk, uyku problemi gibi sorunlar görülebilir.
  • Kolik bebek sendromu, yenidoğanlarda huzursuzluk ve uyku düzensizliği gibi durumlarda, beyaz gürültüye başvurabilirsiniz; çünkü yapılan araştırmalar, bebeklerin %80'inin beyaz gürültü dinletilmesi halinde 5 dakika içinde sakinleşerek, uykuya daldığını göstermektedir.

1 Aylık Bebek Gelişiminde Koku Alma

Bebekler doğduklarında çok gelişmiş bir koku alma yetisi ile hayata gözlerini açarlar, çünkü; hamileliğin sonlarına yaklaştıkça annenin tükettiği besinlerin kokusunu dahi alabilirler.

  • Bebekler, 1. ayda anne sütünün kokusunu ayırt etmeye başlarlar ve emme/ arama refleksi sırasında, anne sütünün kokusu ekseninde hareket ederler.
  • Ayın sonuna doğru bebeğiniz, sizin süt kokunuzu başka süt kokularından ayırt etmeye dahi başlayacaktır.
  • Ayrıca, doğumdan itibaren kokuları birbirinden ayırt etmeye başlayacak olan bebeğiniz, 1. ayın sonuna yaklaştıkça şekerli kokuları daha fazla algılamaya ve tepki vermeye başlayabilir.
  • Tıpkı işitme duyusunda olduğu gibi, tat alma duyu da doğum öncesinde çarpıcı biçimde geliştiği için, bebeğinize tanıdık gelen kokular sakinleştirmek ya da uyutmak amaçlı kullanılabilir.
  • Bebeğinizi emzirmeseniz dahi kokunuzun yoğun olduğu göğüslerinize bebeğinizi yaklaştırabilir ve onun sizi koklamasına izin verebilirsiniz. Göğüslere yakın tutmanın yanı sıra sizin kokunuzun sindiği bir hırka ya da oyuncak da onu sakinleştirmek ve uyutmak için oldukça faydalı olabilir.

1 Aylık Bebek Gelişiminde Tat Alma

Yaklaşık 10.000 tat tomurcuğuna sahip olarak doğan bebekler, yetişkin bir bireye kıyasla hem daha fazla tat tomurcuğuna sahiptir hem de tatlara karşı daha hassastır.

  • Bebeğiniz 1. ayda, anne sütündeki tatları ayırt edebilir ve annenin beslenme düzenine bağlı olarak tat duyuları gelişmeye başlar.
  • Yenidoğan bebeğinizi emziriyorsanız, yediğiniz yiyecekler onun gelecekteki damak tadını şekillendireceği için sağlıklı ve çeşitli besinler tüketebilirsiniz. Bu tarz bir beslenme düzeni hem bebeğinizin sağlıklı besinlerin tatlarına alışmasını hem de sütünüzün artmasını sağlayabilir. Emziren annelere özel beslenme tavsiyeleri için " Anne Sütünü Arttırmak İçin Neler Yapılabilir?" yazımıza da göz atabilirsiniz.

1 Aylık Bebek Gelişiminde Dokunma Duyusu

Dokunma duyusunu anne karnındayken amniyon sıvısı içinde keşfeden bebekler, dokunma duyuları oldukça gelişmiş olarak dünyaya gelirler. Anne karnındayken, kendi yüzlerine, kordon bağına ve benzeri yüzeylere dokunarak, dokunma duyularını geliştirirler.

  • 1 aylık bebeklerde dokunma duyusu oldukça gelişmiş olmanın yanı sıra çok da hassastır. Ciltlerine dokunulmasına ve kucağa alınmaya bayılırlar.
  • Bu dönemde, bebeğinizi sık sık kucağınıza alarak, kendini güvende hissetmesini ve rahat uyumasını sağlayabilirsiniz.

1 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme

Sorunlarını ya da acıktıklarını konuşarak dile getirmek için çok küçük olan bebeklerimizin, aç olup olmadığı, yeterince doyup doymadığı gibi tedirginlikleri, her ebeveyn yaşamaktadır. Özel bir sağlık durumu söz konusu olmadığı sürece, 1 aylık bebeğinizin beslenme düzeni ve sıklığını nasıl şekillendirebileceğiniz ile ilgili önerileri, sizin için bir araya getirdik:

  • Öncelikle, belirtmek gerekir ki doğumdan başlayarak ilk 6 aylık süreçte, bebeğiniz için en sağlıklı besin anne sütüdür. Sütünüzün yeteri kadar gelmediği ya da kesildiği durumlarda, doktorunuza başvurarak vermeniz gereken ek gıdayı ve ölçeğini öğrenebilirsiniz.
  • Ayrıca, özellikle sezaryen doğum sonrası, sütünüzün gelmesinin gecikme ihtimalinin yüksek olduğunu göz önüne alarak, strese girmemenizi ve anne sütünü arttıran yiyeceklere yönelerek, sütünüzü arttırmayı deneyebilirsiniz.
  • Bu süreçte bebeğiniz ihtiyacı olan yeterli sıvıyı, anne sütünden sağlayacağı için ekstra su vermenize gerek yoktur.

 

1 Aylık Bebeğin Beslenme Düzeni

 

  • Bebeğinizin beslenme sıklığı ise zamanla azaltılabilmesine rağmen, özellikle ilk 1 aylık süreçte bebeğinizi sık sık emzirmeniz gerekmektedir.
  • Bebeğiniz zaten ağlayarak acıktığını belli edecektir; ancak, uykusu ağır olan bebeklerde, kan şekerini düzende tutmak için bebeğinizi 3 saatte bir uyandırarak beslemeniz önemlidir.
  • Bebeğiniz beslenme sonrasında, yediğinin bir kısmını kusarak çıkartabilir ve bu süreçte, yanında olmanız önemlidir. Böyle bir kusma anında, bebeğinizi hafifçe yana çevirerek daha rahat kusmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin yutak hareketleri henüz yeteri kadar gelişmediği için, beslenme sonrası vereceğiniz bu destek önemlidir.
  • Bebeklerde anne sütü alımından sonra gaz da sık sık karşılaşılan bir durumdur ve özellikle bazı bebekler daha hassas olabilir. Her emzirme sonrası bebeğinizin gazını çıkartmanız, gaza bağlı rahatsızlık çekmesinin önüne geçecektir.
  • 1 aylık bebeklerde emerken uyuya kalma da sık rastlanan bir durumdur. Eğer bebeğinizin yeteri kadar emmediğini düşünüyorsanız, uyandırarak yeniden emzirmeye devam edebilirsiniz. Kan şekerini düzende tutmak ve açlık krizlerinin önüne geçmek için oldukça gerekli bir yöntemdir.
  • Bebeklerde sıklıkla yaşanan beslenme sorunlarından biri de iştahla emen bebeğin bir anda emmeyi bırakması ve memeyi reddetmesidir. Bu durumun sebebi genellikle burun tıkanıklığıdır; çünkü tıkanıklık yüzünden burnundan nefes almakta zorlanan bebekler, ağız yoluyla nefes almak zorunda kalırlar ve oral beslenmede sorun yaşarlar. 

Eğer bebeğiniz böyle bir beslenme sorunu yaşıyorsa, burun tıkanıklığı olup olmadığını nasıl anlayacağınız ya da burun tıkanıklığını nasıl giderebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi için Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımıza göz atabilirsiniz.

Yenidoğan Bebeğin Mide Kapasitesi

"Yenidoğan bebek ne kadar süt içebilir?" sorusunu soran ebeveynlerimiz yenidoğan bebeğin mide büyüklüğünü aşağıdaki görselde bulabilirler:

1 aylık yenidoğan mide kapasitesi

1 Aylık Bebek Kaç CC Süt İçmelidir?

Bebeğinizin ne kadar süt içeceğine dair en doğru kararı doktorunuz verecek ve size yardımcı olacaktır. Ancak yine de "Yenidoğan bebek kaç cc süt içer?" Yenidoğan bebek kaç saatte bir emzirilir?" gibi sorularınız varsa en ideal cevapları aşağıda bulabilirsiniz;

Yenidoğan  30- 60 ml 3.5 saatte bir
1 Aylık 118 ml  3 saatte bir

    1 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

    • Ebeveynleri en çok tedirgin eden konulardan biri de bebeklerinin uyku düzeninin nasıl olması gerektiğidir. Özellikle, çok fazla uyuyan bebeklerde herhangi bir hastalık olup olmadığı akıl kurcalamaktadır. Ancak belirtmek gerekir ki 1 aylık bir bebek için öngörülen uyku süresi 15- 20 saat olmasına rağmen, 22 saate kadar uyuması gayet normaldir ve uyanıkken yeterli besinini alıyorsa, uyku konusunda endişe etmenize gerek yoktur.
    • 1 aylık bir bebek, gece ile gündüzü birbirinden ayırt etmeye yeni yeni başlayacaktır ve bu sebeple, uyku düzeninde bazı sorunlar yaşamanız normaldir. Gece uykusunu düzenlemek için, gece emzirmelerinde onunla ilgilenmek yerine, emzirdikten sonra yatağına geri koymayı deneyebilirsiniz.
    • Özellikle ilk ayda dış dünyaya alışmakta zorlanan bebeğinizin, uykuya dalmakta sorun yaşaması gayet normaldir: çünkü anne karnındayken ona eşlik eden beyaz gürültü sesinden mahrum kalan bebeğiniz, kendisini huzursuz hissetmektedir.
    • Bu sorunu aşmak için, beyaz gürültü seslerinden yararlanabilir, bebeğinize her zaman yanında olacak bir uyku arkadaşı hediye ederek, sağlıklı uyku alışkanlıklarını destekleyebilirsiniz.
    • Ebeveynlerin uyku düzeniyle ilgili tedirgin olduğu konulardan biri de kucağa almanın, emzirerek uyutmanın ya da sallamanın, olumsuz uyku alışkanlığını sebep olacağına dair inanışlardır.
    • Ancak, dış dünyaya alışmaya çalıştığı için sizin desteğinize ve şefkatinize en çok ihtiyaç duyduğu ilk 3 ayda, bebeğinizin uyku eğitiminden kaygılanmak yerine; bebeğinizi güvende ve huzurlu hissettirmeye odaklanmanız daha önemlidir.
    • Olumsuz uyku alışkanlıklarını, olumlu alışkanlıklarla değiştirmek için, 3. aydan itibaren uyku eğitimi vermeniz yeterli olacaktır.
    • Daha ayrıntılı bilgi edinmek için "0-3 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni" yazımıza da göz atabilirsiniz.

    1 Aylık Bebeğin Banyosu

    Bebeklerin ne zaman ilk banyolarını yapması gerektiği, suyun ısısının kaç derece olması gerektiği gibi sorular birçok ebeveyn tarafından merak edilen, önemli sorulardır.
    • Bazı ebeveynlerin hastaneden gelen bebeklerin banyo yapması gerektiğini düşünmesine rağmen, ilk banyo genelde doğumdan 5 ilâ 15 gün sonra ve göbek kordonu düştükten sonra önerilmektedir.
    • Bu süreç içerisinde bebeğinizin temizliğinden şüphe ediyorsanız, doğumdan en az 12 saat sonra, bebeğinizi ıslak bezle silerek temizlemek sağlıklı olacaktır; aksi takdirde, suyla temas eden bebek kordonunda enfeksiyon ve benzeri olumsuzluklar gelişebilir.

     

    1 aylık bebeğin banyosu

     

    • 1 ayık bebeğin banyo suyunun sıcaklığı ise 32- 35 derece arası olabilir. İlk başlarda temassız termometreler ile ölçeceğiniz bu sıcaklığı, daha sonra suyu el bileğinize dökerek ayarlayabilirsiniz.
    • 1 aylık bebeklerin boyun kasları henüz yeteri kadar gelişmediği için, banyo yaptırırken boynunu desteklemeyi de ihmal etmemek gerekmektedir.

    "Yenidoğan Bebek Nasıl Yıkanır?" yazımıza göz atarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

    1 Aylık Bebek Nasıl Bezlenir?

    Öncelikle 1 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğinizin bez değişim sıklığı biraz fazladır. Tercihen her besleme öncesi ve sonrasında bez değiştirme işlemi yapılabilir.

    Aksi takdirde, çok hassas olan yenidoğan cildi bezlenirken tahriş olabilir. 

    Eğer gece beslemeleri sırasında bez değiştirirken bebeğiniz huzursuzlanıyor ya da yeniden uykuya dalmakta zorlanıyorsa yine beyaz gürültü seslerinden yardım alabilirsiniz.

    Ayrıca 0-3 yaş bebeklerde uyku düzensizliği oldukça doğal olduğu için bebeğinizi sakinleştirmek için kucağınıza almak ve sallamak gibi yöntemlere de başvurabilirsiniz. Merak etmeyin; henüz uyku eğitimi için çok erken ve bu tarz alışkanlıkları 4. ayda kırmak çok kolay.

    1. 1 aylık bebeğinizin altını değiştirirken lazım olacak tüm malzemeleri yanınıza alın. Bu malzemelerin listesi için Yenidoğan Alışveriş Liste'mize göz atabilirsiniz.
    2. Bebeğinizin altına müslin örtüsünü serin.
    3. Ellerinizi yıkamayı ve dezenfekte etmeyi unutmayın; hele ki daha kordonu düşmediği günlerde.
    4. Bezi açtığınızda kaka varsa bezle hafifçe sıyırın. (Bastırmamaya özen gösterin ki tahriş ve yara olmasın.)
    5. Ön tarafını ılık su ya da ıslak ve yumuşak bir bez yardımıyla temizleyin ve tüm kıvrımlara erişmeye çalışın.
    6. Poposunu ise bacaklarını önden tek elinizle kaldırara, ıslak bir pamuk ile nazikçe temizleyin.
    7. Kremlerini de sürdükten sonra işte bebeğinizin poposu tertemiz!

    Bebek Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

    Göbek bağı bakımında en önemli unsur kordonu kuru tutmak ve hava almasını önlemektir. Peki, göbek kordonu bakımında nelere dikkat edilmelidir?

    • Bebeğinizin göbek kordonunu sürekli kuru tutmaya çalışın. Bu sebeple, yenidoğan bebeğinizi bezlerken bezi göbek kordonu açıkta kalacak şekilde hafifçe aşağı kıvırabilirsiniz.
    • Hava durumuna bağlı olarak göbek kordonunu açıkta bırakacak kıyafetler de tercih edebilirsiniz; çünkü hava ile ne kadar temas ederse o kadar kuru kalır.
    • Ayrıca, göbek bağının kuru kalması için düşene kadar bebeğinizi yıkamamalısınız. Temizlik gereken durumlarda, bebeğinizi ıslak bir bez yardımıyla göbek kordonuna yaklaşmadan silebilirsiniz.
    • Göbek bağı bakımında bir diğer önemli nokta da hijyendir.
    • Bu sebeple, her bez değiştirişinizde göbek bağını %70 alkol ile temizlemeniz tavsiye edilir.
    • Ancak iyotlu antiseptik içeren ürünlerden uzak durmalısınız; çünkü bu ürünler iyot oranı nedeniyle bebeğinizde troid sorunlarına yol açabilir.
    • Bebeğinizin altını değiştirirken göbek bağının idrar ve dışkı ile temas etmemesine de özen göstermelisiniz. Böyle bir kaza gerçekleştiğinde ise yıkamak yerine alkolle temizlemeniz gerektiğini unutmamalısınız.

    Göbek Bağı Kaç Günde Düşer?

    Göbek kordonunun düşme tarihi hakkında kesin bir bilgi maalesef verilemez. Ancak, genellikle göbek bağı 7-10 gün arasında iyileşir ve kendiliğinden düşer.

    Eğer bebeğinizin göbek bağı daha uzun süre boyunca düşmediyse de meraklanmayın; çünkü 1. ay kontrollerinizde doktorunuz zaten göbek bağını da kontrol edecektir. Ayrıca göbek bağının 3 haftaya kadar beklemesi ve sonra düşmesi de normal kabul edilir.

    Göbek Bağının Kanaması Normal Mi?

    Göbek bağında kan gören birçok ebeveyn gibi sizin de telaşlandığınızın farkındayız. Ancak, göbek bağının iyileşme sürecinde kordonun kenarında hafif bir kan görmek oldukça normaldir ve iyileşmenin göstergesidir.

    Bebeğinizin göbek bağının iyileşme sürecinde olup olmadığını anlamak için rengine de dikkat edebilirsiniz. Göbek bağının düşme günleri yaklaştıkça mavi/beyaz rengi kendini siyaha yakın renklere bırakacaktır.

    Eğer göbek bağının kenarına şişme ya da kızarıklık varsa ve kokulu bir akıntı oluyorsa enfeksiyon seçeneği akla gelir ve doktora başvurmak gerekir.

    Ayrıntılı bilgi için Göbek Bağı Bakımı yazımıza göz atabilir ve bu konudaki tüm ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

    1 Aylık Bebeklerde Karşılaşılabilecek Sorunlar

    Bebeğinizi daha yeni kucağınıza aldığınız için, sağlığı hakkında endişelenmeniz ve sorularına cevaplar aramanız oldukça doğaldır. Özellikle yenidoğanlarda karşılaşılabilen sağlık sorunları hakkında bilgi sahibi olmanız ve kritik durumları, olağandan ayırmayı öğrenmeniz hem sizin stres kontrolünüz hem de bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Size ve bebeğinizin sağlığına değer veren Budizzz ailesi olarak, 1 aylık bebeklerin sıklıkla karşılaştığı sorunları, nedenleri ve çözümlerini açıklamaya çalıştık.

    1 Aylık Bebekte Sarılık

    Yenidoğanlarda sarılık, doğumdan 2-3 gün sonra ve hastaneden taburcu olunarak, doktor gözetiminden mahrum kalındığı bir dönemde ortaya çıkacağı için, bebeklerde sarılık belirtileri hakkında bilgi sahibi olmanız ve bebeğinizi gözlemlemeniz oldukça önemlidir.

    Sarılık Nedir?

    Sarılık, bebeklerde göz ve vücutta sararma ile kendini belli eden bir hastalıktır. Birçok yenidoğanın geçirdiği sarılık hastalığı, genelde tedavi ya da hastaneye yatma gerekliliği olmadan geçer. Ancak uzun sürmesi ya da belirtilerin artması durumunda, yeniden doktora başvurulmalıdır.

    Sarılığın nedeni, bebeğin dışkılama yoluyla atması gereken bilirubini vücuttan atamaması durumunda, bilirubin seviyesinin yükselmesidir. Basitçe açıklamak gerekirse; bilirubin, yenidoğanlarda sayıca fazla bulunan kan hücrelerini işlemek için yeteri kadar gelişmemiş olan ciğerin, oluşturduğu pigmentin adıdır.

    1 aylık bebekte sarılık

    Normal şartlarda, bu pigment dışkılama yoluyla vücuttan atılır ve zararsız, tedavi gerektirmeyen bir sarılık (fizyolojik sarılık) atlatılır; ancak, bilirubinin vücuttan uzaklaştırılamadığı durumlarda semptomlar artar ve doktor desteği alınmalıdır.

    Sarılığın bir diğer nedeni de anne sütü olabilmektedir. Nadir de olsa, anne sütünde bulunan bazı enzimler, bilirubinin emilimini arttırabilir ve bilirubin artışına bağlı fizyolojik sarılık yaşanabilir.

    Fizyolojik sarılıktan farklı olarak ortaya çıkan patolojik sarılık ise erken teşhis ve tedavi gerektiren bir durumdur ve doğumu izleyen 24 saat içinde ortaya çıkar. Doğum sonrası doktor gözetiminde fark edilen bu sarılık türünün en yaygın nedeni kan uyuşmazlığı olarak bilinmektedir.

    Sarılık Riski Barındıran Bebekler:

    • Anne ile kan uyuşmazlığı olanlar
    • Doğumu izleyen 24 saatte sarılık gösteren bebekler
    • Yeterli beslenemeyen bebekler
    • 10 günden uzun sarılık geçiren bebekler

    Yenidoğanda Kolik Bebek Sendromu

    Her 5 bebekten 1'inde görülen kolik, aslında bir hastalık değil, bebeklerin uzun süreli ağlama sorunudur. Özellikle ilk 3 ayda görülme sıklığı daha fazladır ve bir hastalık olmadığı için, belirli bir tedavisi bulunmamaktadır.

    Bebeklerde kolik sendrom nedenleri tam olarak belirlenememiş olsa dahi yenidoğanların dış dünyaya alışma süreci, artan bağırsak gazı ya da sindirim sisteminin yeteri kadar gelişmemiş olabileceğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Özellikle gaz sancısı gibi sindirim sistemi sorunlarıyla birleştiğinde, ağlama krizleri ve huzursuzluk artabilmektedir.

     

    kolik bebek sendromu

     

    Herhangi bir tedavisi olmayan kolik sendromla baş etmenin yolu, sabırlı olmaktan ve bebeğinizi rahatlatmaktan geçmektedir. Öncelikle bebeğinizin gazını çıkartmayı deneyebilir ve onun huzurlu hissetmesini sağlayacak adımlar atabilirsiniz. Beyaz gürültü dinletmek, kucağınıza alarak sizi koklamasını sağlamak, şefkatli bir ses tonu ile konuşmak, göz teması kurmak, ılık duş aldırmak gibi yöntemleri deneyebilirsiniz.

    Bebeklerde kolik hakkında daha fazla bilgi için "Kolik Bebek Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Sakinleştirilir?" yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

    1 Aylık Bebekte İshal

    Yenidoğanlarda ishal oldukça ciddi bir sorun olmasına rağmen, özellikle anne sütüyle beslenen bir bebekte ishal kakasını normal kakadan ayırt etmek oldukça zor olabilir. Ancak, kaka yapma sıklığı ve bebeklerde ishal belirtilerine hâkim olan bir ebeveyn, bebeğini gözlemleyerek ne zaman doktora başvurması gerektiğini anlayabilir.

    Öncelikle 1 aylık bebekte ishal nedenleri, virüs kaynaklı hastalıklar ya da bağırsağında bulunan bakteri ve parazitlerdir. Ayrıca, sindirim sistemi çok hassas olan yenidoğanların, ilaç kullanımına bağlı ishal geçirmesi de yaygın bir durumdur. Sebep ne olursa olsun, 1 aylık bebekte ishal ciddi bir sorundur ve mutlaka doktora başvurulmalıdır.

    1 aylık bebekte ishali anlamanın yolları ise; kaka yapma sayısında artış, kakanın normalden daha sulu olması, kakada kana ya da iltihaba rastlanması olarak sıralanabilir.

    Bebeklerde ishal hakkında bilinmesi gerekenler yazımızı okuyarak, daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

    1 aylık bebek gelişimi ile ilgili en çok merak edilen soruların cevaplarını sizler için bir araya getirmeye çalıştık; yenidoğan sağlığı, yeni ebeveynlere tavsiyeler ve bebeğiniz doğmadan önce yapmanız gereken hazırlıklar hakkında daha fazla bilgi almak için, yenidoğan bebekler için özel olarak oluşturduğumuz yenidoğan blog'umuzdan faydalanabilirsiniz.

     

    Sıkça Sorulan Sorular

    1 aylık erkek bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

    1 aylık erkek bebeğin ortalama boyu 55 cm ve ortalama kilosu 4.5 kg’dır.

    1 aylık kız bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

    1 aylık kız bebeğin ortalama boyu 53 cm ve ortalama kilosu 4 kg’dır.

    1 aylık bebek hangi aşıları olmalıdır?

    1 aylık bebek Hepatit B aşısı olmalıdır; genelde doğumun hemen ardından hastanede yapılır.

    Bebeğin ilk banyosu ne zaman yaptırılmalıdır?

    Doktorunuz aksini söylemediği takdirde, göbek kordonunun düşmesinin ardından bebeğinize ilk banyosunu yaptırabilirsiniz.

    İlginizi Çekebilecek İçerikler

    View all
    • 12 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

      12 Aylık Bebek Gelişimi

      12 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
    • 11 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

      11 Aylık Bebek Gelişimi

      11 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
    • 10 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

      10 Aylık Bebek Gelişimi

      10 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
    • 9 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

      9 Aylık Bebek Gelişimi

      9 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!