Yalancı Sancı ve Gerçek Doğum Sancısı Farkları

Yalancı Sancı ve Gerçek Doğum Sancısı Farkları - Budizzz

Hamileliğin son aylarında, annelerin karnına aniden saplanan ve erken doğum korkusu ile birleşince, doğumun başladığının sanılmasına neden olan yalancı sancılar (Braxton Hicks sancıları) her hamile kadının bilmesi gereken konulardan biridir. Yalancı sancı ve gerçek doğum sancısı arasındaki farkları bilmeniz hem her sancıda doktorunuza koşmanızın önüne geçer hem de gebelikte anne vücudu takibinizi kolaylaştırır. Peki, gerçek doğum sancıları ile yalancı sancılar arasındaki fark nedir ve doğum sancıları nasıl ayırt edilebilir? Yalancı doğum kasılmaları hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını, Budizzz ailesi olarak bir araya getirdik.

Yalancı Sancı (Braxton Hicks) Nedir?

  • Yalancı sancılar olarak da bilinen Braxton Hicks kasılmaları, rahmin tepe noktasından başlayarak yayılan ve doğum sancılarını andıran kasılmalardır.
  • Bu sancılar, vücudunuzun kendini doğuma hazırlama provası olarak da düşünülebilir.
  • Bu yalancı doğum sancıları sayesinde rahim kaslarınız, bebeğinizi rahimden aşağı itiyormuşçasına kasılır ve güçlenmeye başlar.
  • Bu sancılar, doğumda bebeğin çıkışını kolaylaştırmanın yanı sıra doğum sonrasında rahmin hızlıca toparlanmasına da yardımcı olur.
  • Ayrıca Braxton Hicks kasılmalarının plasentaya daha fazla kan gitmesini sağladığı da düşünülmektedir.
  • Bildik regl sancılarına ya da şiddetli karın ağrısına benzetilebilir ve yaklaşık 30- 40 saniye kadar sürer.

Yalancı Sancılar (Braxton Hicks) Ne Zaman Başlar?

  • Yalancı sancılar, normal bir gebelikte 25. haftada başlamaktadır.
  • Eğer ilk hamileliğiniz değilse, Braxton Hicks kasılmalarının hem daha önce başlaması hem de daha şiddetli olması normaldir. Bir önceki hamilelik döneminizdeki ağrılardan daha ağır olduğu gerekçesiyle endişelenmenize gerek yok.
  • Çoklu gebeliklerde, ikiz ya da üçüz bebek beklendiği durumlarda da yalancı sancılar daha erken başlayabilir.
  • Annenin çok hareketli olması, egzersiz sonrası ya da gebelikte cinsel ilişki yaşandığında Braxton Hicks kasılmaları meydana gelebilir ve daha şiddetli olabilir.

Yalancı Sancılar Doğum Sancısından Nasıl Ayırt Edilebilir?

Özellikle hamileliğinizin son haftalarında erken doğum korkusu yaşıyor olmanız ve yalancı sancılar nedeniyle strese girmeniz çok normaldir ve birçok hamile kadının başına gelmektedir. Bu durumu çözmenin yöntemi ise gerçek doğum kasılmaları ile Braxton Hicks arasındaki farkları bilmektedir. Yalancı doğum sancılarını, gerçek sancılardan ayırmanın en kolay yolu doğum belirtileri hakkında ayrıntılı bilgi edinmektir; çünkü yüksek ihtimalle gerçek doğum sancılarınıza doğum belirtileri de eşlik edecektir.

  • Yalancı sancılar düzensizdir. Gerçek doğum sancıları belli bir düzen dahilinde olmakta ve belirli aralıklarla tekrar etmektedir; ama Braxton Hicks kasılmalarının bir düzeni olmaz. Kasılmalar arasındaki süreyi ölçerek, yalancı kasılma olup olmadıklarını anlayabilirsiniz.
  • Yalancı kasılmalar geçicidir. Özellikle yürürken oturmak, otururken yürümeye başlamak gibi hareket ve pozisyon değişimlerinde, yalancı kasılmalar sürmez. Öte yandan gerçek doğum sancıları süreklidir ve doğum anına kadar belirli aralıklarla sürmeye devam eder.
  • Yalancı sancılar karnın ön bölgesinde olur. Yalancı kasılmalar, rahmin tepe noktasından başlayarak yayılır ve karnınızın ön bölgesinde kendini hissettirir; ancak gerçek doğum sancıları sırttan başlayarak, karnınıza ilerler.
  • Yalancı sancılar süresince rahim ağzında açılma olmaz; ancak gerçek doğum ağrılarınız başladığında rahim ağzınızda (serviks) açılma olacaktır.
  • Yalancı doğum sancılarının şiddeti artmaz. Yalancı doğum sancıları, giderek artan ve sıklaşan bir şiddete sahip değildir; ama gerçek doğum sancıları, giderek şiddetlenir ve doğuma kadar sıklaşmaya devam eder.
  • Yalancı kasılmalarda vajinal akıntı olmaz. Öte yandan gerçek doğum sancılarına, vajinadan gelen akıntı ya da kanama eşlik edebilir.

Gerçek doğum ağrısı ile Braxton Hicks’i birbirinden ayırt etmenin ne kadar kolay olduğunu öğrenmiş bulunmaktasınız. Eğer doğum belirtileri hakkında da daha fazla bilgi edinirseniz, yalancı doğum sancıları nedeniyle strese girme ihtimaliniz azalır ve hamileliğinizin tadını çıkarmaya ya da doğacak olan bebeğinizin gelişimi hakkında araştırma yapmaya devam edebilirsiniz.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı "Doğum Ne Zaman Başlar?"

 

Sıkça Sorulan Sorular

Braxton Hicks kasılmaları nedir?

Hamilelikteki yalancı sancılara Braxton Hicks kasılmaları denir.

Yalancı sancı, doğum sancısından nasıl ayırt edilebilir?

En büyük fark, Braxton Hicks kasılmalarının rahmin tepe noktasından başlayıp yayılmasıdır.

Hamilelikte yalancı sancı neden olur?

Yalancı sancının fazla olmasının başlıca nedenleri, annenin fazla hareketli olması ya da hamilelikte cinsel ilişkidir; ancak genellikle endişelenecek bir durum yoktur.

Yalancı sancıları azaltmak için ne yapılmalıdır?

Hamilelikte sancıyı azaltmak için, hareketliliğinizi azaltabilir ya da 30dakikada bir oturarak dinlenmeyi deneyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik