Yenidoğan Annelerinin 6 Yıl Süren Uykusuzluk Çilesi

Uykusuz anne ve uyku problemi yaşayan bebek

Aileye yeni bir bebeğin katılması, anne-babalar için deliksiz bir uykunun bir süreliğine uzak bir rüyaya dönüşmesine sebep olur. Fakat yeni yapılan bir araştırma, bebeklerin sebep olduğu uykusuzluğun anne-babalarda 6 yıla kadar sürebileceğini gösteriyor.

Yeni bebek sahibi olan binlerce kadın ve erkeğin uykularını analiz eden araştırmacılar, doğumdan sonraki üç ay yüksek seviyede uyuklama/uykusuzluk problemi gözlemlerken bunun en çok kadınları etkilediğini belirtiyorlar.

Fakat uykusuzluğun etkisi burada bitmiyor; bebek büyüdükçe annelerin uyku düzenleri nispeten normale doğru dönse de hiçbir zaman eskisi gibi kaliteli bir gece uykusuna sahip olamıyorlar.

Warwick Üniversitesi’ndeki araştırma grubunun başı Dr. Sakari Lemola, araştırmaya başlarken bu bulguyu elde edeceklerini hiç düşünmediklerini belirtirken “Bebekler büyüdükçe ağlamaları azalabilir fakat bunun yanında rüya görme, hastalık veya başka sebeplerden dolayı gece uykudan uyanma sıklıkları artabilir. Bu sebep ve sonuçlar da anne-babalar üzerindeki stresi oldukça artırır” diye ekliyor.

2008 ve 2015 yılları arasında 2500 kadın ve 2200 erkek ile yapılan yüzyüze görüşmeler sonucunda ortaya çıkan verilere dayanan ve Journal Sleep dergisinde yayınlanan araştırmada katılımcılardan kaç saat uyuduklarını belirtmeleri ve hafta içi ve hafta sonu uykularını 1’den 10’a kadar değerlendirmeleri isteniyor. Özellikle kadınların verdiği cevaplara odaklanan araştırma, kadınların belirttikleri uyku kalitesinde hamilelik öncesi döneme göre ciddi düşüş yaşandığını gösteriyor. Üstelik bu düşüş ilk doğum ile başlayıp ikinci ve üçüncü doğumlarda da etkisini göstermeyte devam ediyor.

Ayrıca anneler, kaçıncı doğum olduğundan bağımsız olarak doğum sonrasında doğum öncesine nazaran ortalama 40 dakika daha az uyuduklarını belirtiyorlar. Daha derine inildiğinde ilk doğumunu yapan annelerin hamilelik öncesine göre tam 1 saat daha az uyudukları ortaya çıkıyor.

Babalarda ise durum hem benzer, hem farklı. Onlar da aynı şekilde öncesine nazaran daha az uyurken ortalama olarak uykularından sadece 13 dakika kaybediyorlar.

Anneler için uyku problemi bununla kalmakla bitmiyor. İlk doğumdan 4 ile 6 sene sonrasına kadar hem uyku süresinde hem de uyku kalitesinde hissedilir azalma devam ediyor. Uyku kalitesi ortalamanın 1 puan altında seyrederken anneler uyku sürelerinin doğum öncesine göre 25 dakika kadar kısa olduğunu belirtiyorlar.

 

Yazının Orijinali: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2019/feb/26/parenthood-sleep-deprivation-after-birth-mothers-hit-hardest-research

Araştırma Kaynağı: https://academic.oup.com/sleep/advance-article-abstract/doi/10.1093/sleep/zsz015/5289255?redirectedFrom=fulltext

Fotoğraf: Getty Images

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik