Uyku Boşanması Nedir, Faydaları Nelerdir?

uyku boşanması

Eşlerin ayrı yataklarda uyuması olarak tanımlanan 'uyku boşanması' son zamanlarda uyku uzmanları ve doktorlar tarafından da sık sık tartışılmaya başladı. "Peki, neden?" dediğinizi duyar gibiyiz. Sorunuzun cevabı ve uyku boşanmasının uyku sağlığımız üzerindeki etkilerini yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Uyku Boşanması Nedir?

Uyku boşanması çiftlerin ayrı yataklarda uyumaya başlamasını ifade eden durumdur. Eskiden yalnızca ilişki uzmanları tarafından tartışılan ve çiftin karşılıklı ilişkisi üzerine değerlendirilen bu durum, artık uyku uzmanlarının da radarında.

uyku boşanması nedir

Peki, neden?

Uyku Boşanması Uykuyu Nasıl Etkiler?

Söz konusu uyku sağlığı olduğunda uyku hijyeninin ne kadar öenmli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Odada dikkat dağıtıcı hiçbir şeye yer vermemek, ekranlardan uzak durmak, sessiz bir ortamda uyumak gibi uyku kalitesini arttıran kurallar olarak da tanımlanan uyku hijyeni bireyin kaliteli uyuması için olmazsa olmaz.

Bireysel yaşamlarımızda uyku hijyenini sağlamak, yalnızca birkaç küçük değişiklik demek olsa da çiftler için durum pek öyle değil. Partnerlerin her ikisi de uyku hijyenine dikkat etse dahi birbirleri için gürültü, dikkat dağıtıcı unsur vb. olmaktan kurtulamıyorlar. 

Uykunun henüz hafif olduğu 2. evrede dahi partnerlerden birinin horlaması, yatakta dönmesi ya da hapşırması, öksürmesi gibi durumlar, diğer partnerin uyku kalitesinin düşmesine neden oluyor. İşte, uyku boşanmasının da uyku uzmanlarının merceğine girme nedeni tam olarak bu! Yalnız uyumak mı biriyle uyumak mı?

Uyku Boşanması Üzerine Araştırmalar

2020 yılında ABD'de 1008 yetişkin ile yapılan bir araştırma gösteriyor ki:

  • Katılımcıların neredeyse hepsi partneri ile birlikte uyurken daha zor uykuya dalıyor.
  • Katılımcıların 3'te 1'i daha rahat uyumak için kişisel bir yatağa geçmeyi düşündüğünü ama partneri ile ilişkisinin etkilenmemesi için harekete geçmediğini belirtiyor.
  • 4'te 3'ü ise yatak odasını paylaşmanın giderek daha da kalitesiz uyumalarına neden olduğunu belirtiyor.

uyku boşanması artıları

Ayrıca, yine ABD'de yapılan bir araştırma gösteriyor ki katılımcıların neredeyse %80'i bekar olduğu zamanlara kıyasla daha zor uyuduğunun ve uyku kalitelerinin düştüğünün farkında. Ancak, bu durumu yaş ile ilişkilendirme eğilimi fazla!

Sleep Standards tarafından yapılan bir diğer araştırma ise katılımcıların hemen hemen hepsinin uyku sorunları konusunda partnerinin bir davranışını sorumlu bulduğunu gösteriyor. Çiftlerin en çok yakındıkları arasında; farklı uyuma saatleri, horlama, elektronik cihaz sesleri ve uyurken hareket etme alışkanlığı var. Üstelik katılımcıların %59'u ayrı uyuduklarında bu sorunları da yaşamadıklarını belirtiyor.

Peki, bu araştırmalar sonucunda nasıl bir sonuca ulaşabiliriz?

Cevap: Farklı uyku alışkanlıklarına sahip partnerler birbirlerinin uyku kalitesini olumsuz etkiliyor ve uyku sağlığı için uyku boşanması seçeneği gündeme geliyor.

Uyku Boşanması Ne Zaman Tercih Edilmeli?

Eğer aşağıdaki durumlardan biri sizin için geçerliyse, uyku kalitenizi arttırmak için uyku boşanmasını düşünebilirsiniz:

  • Uyuma-uyanma saatleriniz partnerinizden farklıysa
  • En küçük seste hemen uyananlardansanız
  • Uyandıktan sonra tekrar uykuya dalmakta sorun yaşıyorsanız
  • Partneriz horluyor ya da uykusunda çok hareket ediyorsa
  • Partneriniz uyku hijyenine dikkat etmiyorsa ve dizi izleyerek uyumak, uyumadan önce telefonla oynamak gibi alışkanlıkları varsa
  • Yatak odası tercihleriniz partnerinizden farklıysa (nem oranı, sıcaklık, ışık vb.)

uyku boşanmasının nedenleri

Eğer yukarıdaki durumlar sizin için geçerliyse ve sabahları dinç uyanmanın yolunu bir türlü bulamadıysanız, aradığınız çözüm uyku boşanması olabilir.

O halde gelin uyku boşanmasının faydalarına da hızlıca göz atalım.

Uyku Boşanmasının Faydaları

  • Partnerlerin uyku kaliteleri artar.
  • Uykusuzluk nedeniyle yaşanan sıkıntılar sona erer.
  • Daha sağlıklı ve dinç güne başlayan bireyler, günlerini de daha verimli geçirirler.
  • Sağlıklı uyku ile motivasyonu ve mutluluğu artan bireyler, partnerlerine de daha olumlu yaklaşırlar.
  • Ayrıca, genel sağlıkları da olumlu etkilendiği için fiziksel ve ruhsal anlamda gençleşirler.

Üstelik, uyku boşanması kararını birlikte alan çiftler bu olumlu gelişimleri ve deneyimleri birbirleri ile paylaşarak olumlu etkilerinin keyfini birlikte sürebilirler!

Yani, uyku boşanması sanılanın aksine ilişkiyi de olumlu etkiler!

Yine de uyku boşanması konusunda tereddütleriniz olması ve partnerinizle konuşmakta tereddüt etmeniz oldukça normal. Bu nedenle Budizzz ailesi olarak, bu konuda size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz birkaç tavsiyemizi de paylaşmak isteriz.

Sağlıklı Bir Uyku Boşanması İçin İpuçları

  • Bu kararı kendi uyku kalitenizi arttırmak için aldığınız kadar, partnerinizinkini de arttırmak için aldığınızı unutmayın.

İkinizden birinin uyku kalitesi, diğerininkinden daha önemli değil. Bu kararı alma sebebiniz her ikinizin de uyku kalitesini arttırmak ve daha sağlıklı bireyler haline gelmek! Bunu unutmamak ve partnerinize doğru şekilde yansıtmak önemli.

  • Suçlayıcı bir tavır takınmamalısınız.

"Sen gece çok hareket ettiğin için uykum bölünüyor ve bu yüzden ayrı yataklarda yatalım istiyorum." demek yerine, "Uyku alışkanlıklarımız farklı ve birbirimizin uyku kalitesini olumsuz etkiliyoruz." demeyi tercih edebilirsiniz. Uyku boşanması kararını alma sebebiniz partnerinizin yataktaki hareketliliği olsa da onun derin uykuya geçmesini engelleyenin siz olup olmadığınızı bilmiyorsunuz. Belki de uyku boşanması sonrasında eşiniz de geceleri daha az hareket edecek ve uyku kalitesi artacak.

  • Birbirinize vakit ayırmayı da uyku rutininizin bir parçası haline getirebilirsiniz.

Birçok çift, gün içinde yaşadıklarını paylaşmak ya da yakınlaşmak için uyku öncesini beklemekte. Haliyle uyku boşanması söz konusu olduğunda da bu kararın ilişkilerini olumsuz etkileyeceğinden süphelenmekte. Ancak, ayrı yataklarda uyumak, yataklarınıza gitmeden önce birbirinize vakit ayırmanıza ve yakınlaşmanıza engel değil; hatta farkında olmadan birbirinizle daha fazla şey paylaşmaya dahi başlayabilirsiniz.

  • Deneyimlerinizi paylaşmayı ihmal etmemelisiniz.

Uyku boşanmasını bir deney gibi düşünün ve etkilerini partnerinizle paylaşın. Uyku boşanması sonrasında uykuya dalma süreniz kısald mı uzadı mı? Uyanma saatiniz ve modunuzu etkiledi mi? Yatak odanızdaki hangi değişikliği sevdiniz ya da sevmediniz? Kısacası deneyinizin tüm sonuçları! Bir süre uyku boşanmasını devam ettirdikten ve deneyimlerinizi bir bilim insanı objektifliğiyle birbirinizle paylaştıktan sonra, uyku boşanmasının sizin için doğru olup olmadığına birlikte karar vereceğinize eminiz.

Uyku kalitenizi arttıracak diğer ipuçlarımız için Sağlıklı Uyku İçin 11 Öneri içeriğimize göz atmayı unutmayın!

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?

  • kaliteli uyku icin

    Sağlıklı Bir Uyku İçin Rutin Önerileri

    Sağlıklı bir uyku ve kolay uyumak için neler yapmalısınız? Hemen tıklayın ve sağlıklı uyku düzeninin olmazsa olmazlarını öğrenin!