Sezaryen Sonrası Göbek Nasıl Gider?

Sezaryen Sonrası Göbek Nasıl Gider?

Hamilelik süreci duygusal olduğu kadar fiziksel değişiklikleri de beraberinde getirmektedir. Bu fiziksel değişikliklerin başında ise alınan ekstra kilolar ve sezaryen göbeği olarak da bilinen göbek bölgesindeki deformasyon gelmektedir.

Göbek bölgesindeki deformasyon normal doğumda da görülmesine rağmen, sezaryen sonrası toparlanma daha uzun sürdüğü için birçok anne, sezaryen göbeğinden kurtulmanın yollarını aramaktadır. Peki sezaryen göbeği neden olur, kurtulmak için neler yapmak gerekir ya da göbekten kurtulma aşaması ne kadar sürer?

Sezaryen Göbeği Nedir ve Neden Olur?

Sezaryen doğum sonrasında karın bölgesinde oluşan deformasyonlara ve şişkinliğe, sezaryen göbeği adı verilmektedir. Bu deformasyonun ana nedeni, karnın ortasında bir araya gelen iki büyük kas lifinin hamilelik sürecinde birbirinden ayrılmasıdır ve bu kaslar arasında 2.7 santimetreden daha fazla boşluk oluşmasına diastasis recti adı verilmektedir.

Aynı deformasyonlar ve şişkinlik, normal doğum sonrasında da gerçekleşmesine rağmen; sezaryen sonrası iyileşme süreci daha uzun olduğu için, bu göbeğin sezaryenden kaynaklandığı yanılgısı oluşmaktadır. Sezaryen sonrası iyileşme sürecinin daha uzun olmasının nedeni ise sezaryen sırasında verilen anestezinin emzirmeye ve harekete başlama süresini uzatmasıdır.

 

Sezaryen Göbeği Doğumdan Ne Kadar Sonra Gidebilir?

Doğumu izleyen ilk 3 ay, anneler için hem ruhsal hem de fiziksel anlamda toparlanma süreci olarak görülmektedir. Bu süreç hem vücudun kendini toparlaması hem de hormon değişimlerinin dengeye girmesi için önemlidir. Bu nedenle, hamilelik göbeğini eritmek için, ilk 3 ayın geçmesini beklemek gerektiği düşünülmektedir.

Özellikle, ilk 6 haftalık süreçte dinlenmek ve sonrasında kısa süreli yürüyüşler ve kegel egzersizleri ile vücudu yormadan göbek eritme sürecine başlamak, en doğru yöntemdir. Böylece hem bedeninize toparlanacak vakti sağlamış olursunuz hem de hamilelik sonrası kilolarının yerleşmesinin önüne geçebilirsiniz.* Sonrasında yapacağınız egzersizler ve sağlıklı beslenme programı ile yaklaşık 6 ay içinde, eski karnınıza sahip olmanız mümkündür.

*Kaynak: Sağlık Bakanlığı lohusa bakımı rehberi

Sezaryen Göbeğini Eritmek İçin Ne Yapılabilir?

  • Öncelikle, bu sürecin olmazsa olmazı sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmaktır.
  • Sağlıklı beslenme düzeninden kasıt kesinlikle diyet ve yetersiz kalori alımı olmamalı; aksine, öğün atlamadan ve doğal gıdalarla desteklenen bir beslenme alışkanlığı olmalıdır. Beslenme alışkanlıklarınızı sağlıklı seçeneklerle değiştirmek, sezaryen göbeğini eritmenin yanı sıra anne sütünü de arttırır.
  • Doğum sonrası tüketilebilecek sağlıklı gıda önerileri için, anne sütünü arttırma yolları yazımıza göz atabilirsiniz.
  • Doğum sonrası göbeğini toparlamak için egzersizler yapmak da önemlidir; ancak, bu egzersizler mekik, plank gibi karın kaslarına daha çok yük bindirecek egzersizler arasından seçilmemelidir. Karın kaslarınızı zorlayan bu egzersizler, doğum sonrası ayrılan kas liflerinizi daha çok yorabilir ve diastasis recti ye sebep olabilir. Diastasis recti durumunda ise, egzersize rağmen göbekten kurtulamama sorununun yanı sıra idrar kaçırma gibi olumsuzluklar da oluşabilmektedir.
  • 6 hafta ilâ 3 ay arasında, hafif tempolu ve kısa soluklu yürüyüşlerin yanında basit esneme hareketleri yapabilirsiniz.
  • Doğumu izleyen 3. aydan itibaren, pilates ve yoga gibi sporları tercih ederek, kaslarınızın toparlanma sürecini hızlandırabilir ve göbeğinizden kurtulabilirsiniz.
  • Hepimizin bildiği gibi kilo verme sürecindeki en önemli unsurlardan biri de yeterli uykunun alınmasıdır ve yeterli uyku alımını önemseyen birçok birey, spor ve diyete rağmen kilo veremeyebilir.
  • Aynı durum, sezaryen sonrası karın toparlama sürecinde de geçerli olduğu için yeterli uykunuzu almaya özen göstermelisiniz.
  • Elbette ki yenidoğan annesi olmak, emzirme sıklığı ya da kolik bebek sendromu nedeniyle uykusuz geceler de demek olabilir. Bu süreçte, bebeğinizin uyku düzenini oluşturmaya çalışmak, kendi uyku sağlığınız için de önemlidir.
  • Bebeklerde uyku eğitimi yazımızı okuyarak, önerilen yöntemleri denemeniz ya da bebeğinize her zaman yanında olacak bir uyku arkadaşı hediye etmeniz, bu süreçte size yardımcı olabilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Sezaryen doğum kiloları nasıl verilir?

Sezaryen doğum kilolarını vermek için, doğumu izleyen 3. haftadan itibaren hafif tempolu bir yürüyüş ve sağlıklı beslenme programı yeterlidir.

Doğumdan ne kadar sonra spora başlanabilir?

Doğumdan sonraki 3. haftada hafif tempolu yürüyüşlere ve 3. aydan sonra da yoga ve pilates gibi sporlara başlayabilirsiniz.

Doğum sonrası zayıflamak için neler yapılabilir?

Hafif tempolu yürüyüşler ve doktor kontrolünde hazırlanmış bir beslenme programı ile hamilelik sonrası kilolar hızlıca gidecektir.

Emziren anneler diyet yapabilir mi?

Doktor kontrolünde olmak koşulu ile sağlıklı bir beslenme programı izlemek, hamilelikte diyetin yerini tutacak ve fazla kilolardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Doğum sonrasında sarkan göbek nasıl toparlanır?

Doğumdan sonraki 3. ayda başlayabileceğiniz pilates ve yoga gibi sporlar, göbeğinizin yeniden toparlanmasını ve karın kaslarınızın güçlenmesini sağlar.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik