Hamilelikte Diyet Yapılır Mı?

hamilelikte beslenme

 

“Hamilelikte diyet yapılabilir mi?” sorusundan önce diyetin gebelik serüveninin hangi sürecinde yapılacağı daha önemlidir; çünkü gebelikte hamileliğin vakti iyi hesaplanmalıdır. Örneğin; eğer planlı bir gebelik ise diyeti hamilelik öncesinde yapmak daha doğru olacaktır; ancak gebelik döneminde fazla kilo almamak ya da sabit kilosunu korumak isteyenler için de diyet seçeneği düşünülebilir.

Hamilelikte Diyet Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelikte sağlıklı diyet yapıldığı sürece diyetin bebeğe zarar vermesi yersiz bir endişedir. Sağlıklı bir gebelik diyeti yalnızca annenin kilo kontrolüne yardımcı olmakla kalmaz; aksine bebeğin anne karnındaki gelişimini de destekler. Ancak; günlük yeterli ve dengeli beslenilmeyen bir diyette, düşük kilolu doğumun yanı sıra yetersiz beyin gelişimi gibi tehlikeler de ortaya çıkar.

Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalıdır?

  • Hamilelikte alınması gereken kilo miktarı gebelik başlangıcı kilosuna göre değişmektedir.
  • İdeal kilosunda hamile kalan bir anne adayının alması gereken kilo miktarı 9-13 iken, fazla kilolu bir anne adayında bu rakam ortalama 7-8’e kadar düşer.
  • Bu sebeple, gebelikte alınan kiloların eşle dostla karşılaştırılması ve bu karşılaştırmaya dayanarak diyete başlanması oldukça yanlış bir tutumdur.
  • Anne adayı hamilelikte fazla kilo alıp almadığını merak ediyorsa mutlaka doktoruna başvurmalı ve hem kendisi hem de bebeği kontrol edilmelidir.

Hamile Diyeti Nedir?

Hamile diyeti, gebelik sürecindeki kadınların sağlıklı bir gebelik geçirebilmesi için hazırlanan ve hem annenin hem de bebeğin gebelik sürecinde ihtiyacı olan besinleri içeren özel bir beslenme şeklidir.

Ayrıca, normal diyet alışkanlıklarının ya da doğrularının dışında kaldığı için kesinlikle bilinçsiz yapılmamalıdır. Örneğin, hamilelik dışı bir diyette kuruyemiş seçeneği istenmeyebilirken ya da belli bir besin grubunu tüketmemeye dayalı kararlar alınabilirken, gebelik diyetinde bu durum mümkün değildir.

Bebeğin besin ihtiyacını annenin yediklerinden karşıladığı 9 aylık gebelik süreci boyunca, bebeğin fiziksel ve bilişsel gelişimi annenin beslenme biçiminden oldukça etkilenir. Hamile diyetini özel kılan da bu durumdur.

Hamilelikte Anne ve Bebek Kaç Kilo Alır?

Hamilelikte bebeğin ve annenin aldığı kiloların dağılımı ortalama olarak aşağıdaki gibidir;

  • Bebek 3.5- 4 kg
  • Plasenta & Amniyotik sıvı 1.5- 2 kg
  • Uterus 1 kg
  • Göğüsler 0.5 kg
  • Kan hacmi artışı 1.5 kg
  • Yağ > 2.5 kg
  • Kas dokusu artışı 2 kg

Yukarıdaki tablodan da anlaşıldığı üzere hamilelikte kilo artışı ortalama 12.5 kilo olmakla birlikte, bu kilonun en az 6 kilosu doğumla birlikte vücuttan çıkar.

Hamile Anne Kilo Verirse Bebek De Zayıflar Mı?

Hamile kadının kilo kaybetmesi ya da fazlalıklarından kurtulmaya çalışması durumunda bebeğin mevcut kilosunda bir azalma olmaz. Ancak, anne karnındaki bebek plasenta yoluyla, annenin yediği gıdalardan faydalanır. Eğer anne yeterli beslenmemeye ve kilo kaybetmeye devam ederse de bebekte yetersiz beslenme kaynaklı sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bunların başında da yetersiz fiziksel gelişim ve düşük kilolu doğma gelmektedir.

Hamileler Diyette Ne Yemelidir?

Hamilelik diyetinde anne adayının ne yeyip ne yememesi gerektiğine en doğru cevabı verebilecek kişi doktordur. Ancak, özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde fazla kilo alımının önüne geçmek isteyen anne adayları aşağıdaki noktalara dikkat ederek gebelikte kilo kontrolü sağlayabilirler.

  • Gebelikte ister diyet olsun ister olmasın yeterli su tüketimi çok önemlidir; ayrıca, kilo kontrolüne yardımcı olur.
  • Hamile diyetinde anne adayı her gün en az 2-3 adet ceviz yemeyi ihmal etmemelidir; böylece bebeğin beyin gelişimi desteklenmeye devam eder.
  • Hamilelikte ekmeği kesme kararı alan anne adayı unlu mamulleri tüketmekten tamamen vazgeçmek yerine yemiş unları (badem unu, ceviz unu) tercih etmelidir.
  • Haftada en az 3 gün et, balık tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Karbonhidratı kesmek yaygın bir diyet biçimi olsa da hamilelikte karbonhidrata da ihtiyaç vardır ve hamileler karbonhidrat tüketmeye devam etmelidir.
  • Tuz alımı azaltılmalı, anne adayları özellikle iyotlu tuza yönelmelidir.
  • Diyet ürünler asla kullanılmamalı; hatta mümkünse paketli gıda ve konserve tüketiminden kaçınılmalıdır.

Bu küçük önerilere dikkat edildiği sürece, hamilelikte kilo kontrolü sağlamak için beslenme düzeninde belirli değişiklikler yapmak oldukça makuldür. Ancak özellikle gebeliğin 2. Trimester’ından sonra yapılacak olan diyetlerde doktor kontrolüne mutlaka başvurulmalıdır. Ayrıca, kilo verme sürecini hamilelik sonrasına bırakmayı planlayan annelerimize de Sezaryen Sonrası Göbek Nasıl Gider? yazımıza da göz atmalarını tavsiye ederiz.

Bakınız: Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme, Sağlık Bakanlığı e-Kütüphane

 

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik