Bebeklerde Fitil Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

bebeklerde fitil kullanimi
İçerik Tablosu
Bebeklerde fitil kullanımı nasıl olmalı?
Bebeklerde kabızlık için fitil kullanımı
Bebeklerde ateş düşürücü fitil kullanımı
 Bebeklerde fitil kullanımının zararları

 

Kolay çözüm sağladığı için birçok ebeveyn, ateş ya da kabızlık için bebeklerde fitil kullanımına yöneliyor. Peki, bebeklerde fitil kullanımı nasıl olmalıdır ve fitil bebeklere zarar verir mi? Gelin birlikte hem kabızlık için hem de ateş düşürmek için fitil kullanımının püf noktalarını inceleyelim.

indirim

Bebeklerde Fitil Kullanımı Nasıl Olmalı?

Ateş düşürücü ya da kabızlık amacıyla kullandığınız fitillerin her ikisinde de fitil kullanımı aşağıdaki gibi olmalıdır:

  • Öncelikle kesinlikle doktorunuza başvurmadan bebeğinize fitil uygulamamalısınız. Aksi takdirde, anüs çatlakları, bağırsak tembelliği ve hatta havaleye neden olabilir.
  • Fitil kullanımında acele etmemeli ve önce bebeğinizi fitile hazırlamalısınız ki bebeğinizin anüsüne zarar vermeyin.
  • Bebeğinizin kaslarını rahatlatmak için fitil kullanımı öncesinde bebeğinize masaj yapabilirsiniz. 10 dakikalık bir masaj bile bebeklerde fitil kullanımını kolaylaştırır.
  • Bebeğinize fitil uygulama işlemini kolaylaştırmak için doktor önerisi olmadan asla zeytinyağı ya da krem kullanmamalısınız. Özellikle ateş düşürücü fitillerde bu maddeler komplikasyonlara neden olabilir. 
  • Fitili bebeğinizin anüsüne yerleştirirken kesinlikle zorlamamalısınız. Fitilin yalnızca 2 cm kadar içeri girmesi ve etki edene kadar bebeğinizin anüsünde kalması yeterlidir.
  • Daha fazla zorlamak, anüsüne zarar vermenize neden olabilir.
  • Fitilin dışarı çıkmaması için dışarıdan bastırmamalısınız! Bu durum da anüse zarar verebilir. Bebeğinizin bacakları yukarıdayken, poposunun iki tarafından bastırmanız fitilin dışarı çıkmasını engellemek için yeterlidir.

bebekelre fitil nasil

Bebeklerde Kabızlık İçin Fitil Kullanımı

Bebeğiniz kabız olduğunda bağırsak sorunlarını çözmenin ek kolay ve hızlı yolu fitildir. Peki, kabızlık için fitil kullanımı nasıl olmalıdır?

  • Öncelikle doktor kontrolü olmadan bebeklerde fitil kullanımının tehlikeli olduğunu belirtmek isteriz.
  • Ayrıca, yukarıdaki başlıkta da açıkladığımız gibi fitilin yanlış kullanımı, bebekte anüs çatlaklarına ve bağırsak tembelliğine neden olabilir. Bu nedenle mutlaka bebeklerde fitil kullanımı konusunda dikkatli olunmalıdır.
  • Bebeklerde fitil kullanımı tuvalete çıkmayı kolaylaştırsa da kabızlık sorununu çözmez.
  • Bu nedenle, kabızlık için fitil kullanıyorsanız, bebeğinizin bol bol lifli gıdalar tüketmesine ve sıvı alımının arttırılmasına da dikkat etmelisiniz.
  • Böylece fitille bebeğinizin kabızlık ağrılarını azaltırken, besin takviyeleri de kabızlık sorununu ortadan kaldırır.
  • Ayrıca, bebeğinizin ay ay beslenme tablosuna sadık kalmak da kabızlık gibi istenmeyen durumların önüne geçer.

Daha fazla bilgi için Bebeklerde Kabızlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımıza da göz atabilirsiniz.

Bebeklerde Fitil Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Eğer fitil kullanma sebebiniz bebeğinizin kabızlık sorunuysa, bebeğinizin fitil kullanımının hemen ardından tuvalete çıkacaktır. Bağırsakları rahatlayan bebeğinizin huzursuzluğu da azalacaktır. 

Bebeklerde fitil kullanım sıklığı ise prospektüse göre değil, doktor önerisine göre belirlenmelidir. Prospektüslere göre 4-6 saatte bir bebeğinize fitil uygulayabilseniz de bebeğinizin boy kilo oranına ve yaşına göre bu sıklık değişebilir.

Bebeklerde Fitil Alışkanlık Yapar Mı?

Evet. Bebeklerde fitil eğer bilinçsiz kullanılırsa, çok sık kullanılırsa ya da kabızlık olmamasına rağmen bebeğe fitil uygulanılırsa bebeklerde fitil alışkanlık yapabilir. Kendini bağırsak tembelliği ya da gizli kabızlık (Fitilin yanlış yerleştirilmesi de nedendir.) olarak gösterebilen bu durumdan kaçınmak için, bebeklerde fitil kullanımı mutlaka doktor gözetiminde olmalıdır.

bebeklerde kabizlik icin fitil kullanimi

Bebeklerde Ateş Düşürücü Fitil Kullanımı

Bebeklerde yüksek ateşe bağlı olarak huysuzluk ve uyku sorunları görüldüğünde birçok ebeveyn soluğu eczanede almakta ve Paranox fitile başvurmaktadır. Bebeklerde ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak kullanılan bu fitilin bilinçsiz kullanımı ise tehlikelidir.

Bebeklerde Paranox Fitil Nasıl ve Neden Kullanılır?

Paranox fitilin kullanım amaçları:

  • Ateş düşürmek
  • Ağrı kesmek
  • ve ateşin semptomatik etkilerini önlemektir.

 Paranox Fitil Kullanımı:

  • Kesinlikle doktorunuzun önerdiği dozajda kullanılmalıdır. Bu dozaj küçük bebeklerde 125 gram iken yaşla birlikte dozaj da artar. Bu nedenle doktora başvurmadan kullanmamalısınız.
  • Prospektüse göre; fitil kırılmamalı bütün olarak kullanılmalı ve mümkünse bebek tuvaletini yaptıktan sonra uygulanmalıdır.
  • Elde erimesini ve etkisinin azalmasını önlemek için elinizde olabildiği kadar az tutmalı ve uygulamalısınız.
  • Paranox fitil kullanımından 1-2 saat sonra bebeğinizin ateşini yeniden ölçmelisiniz. Paranox'un taahhüt ettiği ateş düşüklüğü oranı 1-1,5 derecedir.
  • Eğer Paranox fitil kullanımı sonrasında bebeğinizde uyku ve yorgunluk gibi belirtiler görürseniz; endişelenmeyin. İlacın beklenen yan etkilerinden olan bu durumlar, bebeğinizin rahatladığının da göstergesi.
  • Ancak, bebeğinizin ateşi düşmediyse tekrar Paranox fitil kullanmamalısınız!

Peşpeşe ya da yanlış oranda  ateş düşürücü fitil kullanımı bebeklerde havaleye neden olabilir. Bu nedenle, doktorunuzun önerdiği ölçüde ve sıklıkta kullanmalı, bebeğinizin ateşi düşmediyse yeniden doktorunuza başvurmalısınız.

Paranox Fitil Ne Kadar Sonra Etki  Eder?

Ateş düşürücü amaçlı Paranox fitil kullanımında, bebeğinizde değişimi 30 dakika sonra görmeye başlayabilirsiniz. Bebeklerde fitil kullanımında etken maddeler 30 dk sonra karaciğer tarafından işleme alınır. Tam olarak etkiyi ise ancak 2 saat sonra görebilirsiniz.

Bebeklerde fitil kullanımından 2 saat sonra 1-1,5 derece ateş düşmesi görülmelidir. Eğer olmazsa, doktor kontrolünde yeni ilaca başlanabilir ya da duş gibi yollara başvurulabilir.

bebek ates dusurme fitil

Bebeklerde Fitil Kullanımının Zararları

Öncelikle belirtmek isteriz ki doktor kontolünde fitil kullanmanın bebeklere zararı yoktur. Ancak yanlış dozajda ve sıklıkta fitil kullanımı ve fitilin yanlış yerleştirilmesi şu sorunlara yol açabilir:

  • Prematüre bebeklerde anüsün ani ya da sert uyarılması ciddi sonuçlara yol açar: kalp durması, solunum yavaşlaması ya da uyku apnesi gibi. 
  • Bebeklerde fitil kullanımı dikkatli yapılmazsa  anüste çizik ve çatlaklara neden olabilir. Bu durum bebeğin acı çekmesinin yanı sıra dışkılamada  daha çok zorlanmasına ve bağırsak sorunlarına neden olabilir.
  • Her kabızlıkta bebeklerde fitil kullanılması, bebekte bağırsak tembelliğine neden olabilir.
  • Bebeklerde ateş düşürücü fitil yanlış dozda uygulanırsa bebeği hayati tahlikeye sokabilir.
  • Ateşin düşmemesi gerekçesiyle peşpeşe fitil uygulanması ya da dozun arttırılması ise bebeğin havale geçirmesine neden olabilir.

Bebeklerde fitil kullanımı zararlı olmasa da bu riskleri taşımaktadır. Bu nedenle, bebeklerde fitil kullanımı asla ilk tercih olmamalı; ancak sorun çözülemiyorsa, doktor kontrolünde uygulanabilir.

Bebek bakımı konusunda daha fazla bilgi için Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü rehberinden yardım alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde fitil kullanımı sonrasında ateş düşmezse ne yapılır?

Fitil sonrasında da bebeğinizin ateşi düşmezse, doktorunuza başvurarak yeni bir ilaç tedavisine geçebilirsiniz. Ancak,, doktorunuza danışmadan peş peşe fitil uygulamak ya da dozu arttırmak havaleye neden olabilir.

Bebeklerde fitilden kaç saat sonra ateş düşer?

Bebeklerde fitil, kullanımdan 30 dk sonra etkilerini göstermeye başlar. Fitil kullanımından 2 saat sonra ise bebeğin ateşinin 1-1,5 derece düşmesi beklenir.

Bebeklerde ateş düşürmek için hangi fitil kullanılır?

Bebeklerin ateşinin düşmesi için genelde Paranox fitil kullanılır; ancak doktor kontrolü dışında kullanılmamalıdır. Aksi takdirde fitil kullanımları bebekte havale ya da solunum durması gibi yan etkilere sahip olabilir.

Prematüre bebeklerde fitil kullanılır mı?

Prematüre bebeklerde anüsün ani uyarılması solunum yavaşlaması ya da kalp durması gibi etkilere sahiptir. Bu nedenle, prematüre bebeklerde fitil kullanımı kesinlikle doktor kontrolünde olmalıdır.

Bebeklerde fitil kullanımını kolaylaştırmak için ne yapılır?

Fitil kullanımını kolaylaştırmak için bebeğinize 10 dk masaj yapabilirsiniz; böylece anüse zarar vermeden fitili kolayca yerleştirebilirsiniz. Ancak anüse zeytinyağı,kayganlaştırıcı ya da krem uygulamamalısınız.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik
  • farkında beslenme

    Bebek ve Çocuklarda Mindful Eating