Bebeğin Kreşe Hazır Olduğu Nasıl Anlaşılır?

bebeğin kreşe hazır olduğunu anlama

Bebeğinizin kreşe başlama yaşı geldi çattı. Ancak henüz yaşı çok küçük olduğu için kreşe hazır olup olmadığı konusunda endişeleriniz var, değil mi? Endişelenmeyin, böyle hissetmeniz oldukça doğal. Ancak hem çocuğun kreşe hazır olduğunu anlama yolları hem de onu hazırlamak için uygulayabileceğiniz birkaç tüyo mevcut! Gelin birlikte inceleyim.

Bebeğin Kreşe Hazır Olduğunu Anlama Yolları

Öncelikle yaş konusuna değinelim. Bir çocuğun kreşe başlama yaşı ideal olarak 3-5 arasıdır. Size henüz erken gibi geldiğinin farkındayız ama dil, sosyal beceriler ve birey bilincinin gelişimi için müthiş bir zamanlama. Ayrıca, bebeğinizin yaşının tutmasına ek olarak aşağıda sıralanan kriterleri de karşılıyor olması kreşe hazır olduğunun en büyük göstergeleri:

  • Tuvalet eğitimini tamamladı mı?

Bebeğinizin kreşe başlamadan önce tuvalet eğitimini tamamlamış olması gerekir. Zaten birçok kreş de tuvalet eğitimi henüz tamamanmamış bebekleri kabul etmemektedir. Ancak, kabul etseler dahi sizin dikkatli olmanızı tavsiye ederiz; çünkü birey olma bilincinin de gelişmeye başladığı bu yaşlarda bebeğinizin arkadaşlarının önünde küçük bir kaza yaşaması bile travmatik olabilir.

bebek kres oncesi tuvalet

  • Oyun kurmayı öğrendi mi?

Bebeğinizin kreşe gittiğinde sosyalleşeceğini ve akranları ile vakit geçirmenin ona iyi geleceğini düşünüyorsunuz ve haklısınız da. Ancak, bu senaryo ancak bebeğiniz oyun kurmayı öğrendikten sonra geçerlidir. Bu nedenle, bebeğinizin akran grupları içindeki davranışlarını gözlemleyerek oyun kurmayı öğrenmesini bekleyebilirsiniz. Bu sayede, bebeğinizin kreşte uyum sorunu yaşayıp yaşamayacağını da önden anlamış ve önlem almaya başlamış olabilirsiniz.

kreş çocuk oyun

  • Sizin desteğiniz olmadan uyuyabiliyor mu?

Bebeğinizin gece sizi yanında istemeden kendi odasında uyumaya başlaması, size olan bağımlılığı konusunda çok güçlü bir ipucudur. Örneğin, henüz anne-baba desteği olmadan uyuyamayan bir bebek aileden uzak kaldığında strese girebilir, ağlama krizleri yaşayabilir ve ayrılık korkusuna benzer bir dönemden geçebilir. Bu durum da bebeğin beslenme ve uyku düzenine yansır. 

çocuk kreş yatağı

Bu tarz sorunları önlemek için en doğrusu kreş öncesi bebeğe desteksiz uyumayı öğretmek ve gün içinde siz olmadan da oyun oynayabileceği zamanları ev içinde yaratmaktır. Bu sayede, kreş günü gelip çattığında bebeğiniz siz olmadan koca bir  gün geçirmeye de hazır olur.

  • Bebeğiniz yemek seçiyor mu ya da gıda alerjisi var mı?

Eğer iki sorudan birine cevabınız "Evet." ise mutlaka kreşi önden seçmenizi ve örnek bir aylık menü rica etmenizi tavsiye ederiz. Böylece, yemek seçen bebeğinizin hangi gıdalara yavaş yavaş alışması gerektiğini öğrenebilir ve onu kreşe hazırlayabilirsiniz. Ancak gıda alerjisi gibi bir durum söz konusuysa kreşi önceden bu duruma karşı mutlaka bilgilendirmelisiniz.

yemek yiyen bebek

  • Kreş programına uymaya hazır mı?

Kreşlerin programları biraz yoğundur ve bebeğinizin gün içinde evde olduğundan çok daha hareketli, disiplinli olması gerekir. Bu nedenle, seçtiğiniz kreşin günlük programını önden istemenizi ve programı az çok evde uygulamaya başlamanızı tavsiye ederiz. Böylece hem bebeğiniz kreşe daha kolay uyum sağlayabilir hem de ilk aylarda akşam eve gelir gelmez uyuyakalmaz.

kreş programı

  • Bebeğinizin söylediklerini anlayabiliyor musunuz?

Bebeklerin kreşe başlayınca konuşma becerilerinin geliştiği bir gerçek ve henüz konuşmaya başlamayan bebekler için kreş doğru bir seçenek. Ancak, bebeğiniz henüz konuşmaya başlamasa dahi kreşe başlamadan önce mutlaka aranızda birbirinizi anlayabileceğiniz bir iletişim gelişmiş olmalı. Böylece, bebeğiniz kreşte bir şeyden rahatsız olduğunda, kötü bir durum yaşadığında vb. size kendini ifade edebilir.

anne çocuk kreş konuşması

  • Kuralları uygulamaya hazır mı?

Anne babalar olarak miniklerimize evde toleranslı olabiliyoruz ve rutinlerimizi onlara göre adapte edebiliyoruz. Ancak maalesef kreşte bu mümkün değil. Kreşte sağlıklı bir eğitim ortamı oluşabilmesi için bebeğinizin de o kurallara uyması ve esneme beklememeye alışması gerekecek. Bu nedenle, bebeğe önceden kuralları bir konsept olarak öğretmek ve neden uyulması gerektiğini içselleştirmesine yardımcı olmak önemli. Aksi takdirde, bebeğiniz kurallar ve zorunluluklar arasındaki bağlantıyı kuramayacağı için kendini bir şeyleri yapmaya zorlanıyormuş gibi hissedebilir ve kreşi olumsuz düşüncelerle bağdaştırabilir.

bebek 3 yaş kreş

  • Son ve en önemlisi, siz hazır mısınız?

Doğduğu günden beri sürekli yanınızda olan bebeğinizin günboyu sizden ayrı olması başlarda sizi endişelendirecek. Ancak, bu duygunuzu kontrol altına almanız gerekiyor; çünkü siz kreş konusunda ne kadar olumlu ve rahat olursanız bebeğiniz de ancak o kadar rahat olacak. Güvenilir ve işinin ehli bir kreş seçtiğiniz  sürece endişelenmemeniz ve uzmanlara güvenmeniz gerektiğini kendinize hatırlatmayı unutmayın.

krese giden cocuklar

Sıkça Sorulan Sorular

Tuvaletini söylemeyen çocuk kreşe başlayabilir mi?

Hayır. Bebeklerin kreşe başlamadan önce tuvaletlerini söylemeyi öğrenmesi gerekiyor. Hem birçok kreş tuvalet eğitimi tamamlanmamış bebekleri kabul etmez hem de birey olma bilincinin geliştiği bu yaşlarda bebeğin arkadaşları önünde küçük kazalar yaşaması travmatik olabilir.

Kreşe başlama yaşı kaç olmalı?

Çocukların ideal kreş yaşı 3-5 arasıdır. Birey olma bilincinin de geliştiği bu yaşlarda bebeğin akranlarıyla olması ve ailesi olmadan kişisel bir alan kurması çok önemlidir.

Konuşmaya başlamamış çocuk kreşe gidebilir mi?

Evet! Üstelik kreşte dil gelişimi de olumlu etkilenir. Ancak, bebeğiniz henüz konuşmaya başlamamış dahi olsa birbirinizi anlayabildiğiniz bir dil  geliştirmiş olmalısınız. Aksi takdirde, bebeğiniz kreşte yaşadığı bir olumsuzluğu size anlatamayacaktır.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • Bebekler Neden Uyumaz? Yaygın Nedenler ve Çözüm Yolları

    Bebekler Neden Uyumaz? Yaygın Nedenler ve Çözüm Yolları

  • Doğum/ Hastane Çantası Hazırlama ve Kontrol Rehberi

    Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı sorusundan hastane çantasında olması gerekenlere kadar tüm sorularınızın yanıtlarını rehberimizde bulabilirsiniz.
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?