İlk Kez Baba Olacaklara 5 Tavsiye

İlk Kez Baba Olacaklara 5 Tavsiye - Budizzz

Bebek bekleyen çiftler birçok duyguyu aynı anda yaşamaya başlarlar. Heyecan, kaygı, merak, korku gibi duygular bebekle ilgili her konuda baş gösterir olur.

Bu yazımızda ilk kez baba olacaklara yardımcı olacağını düşündüğümüz 5 adet tavsiyeden oluşan mini bir rehber hazırladık.

1.Psikolojik Olarak Kendinizi Baba Olmaya Hazırlayın

Babalık rolüne kendinizi gebelikten itibaren hazırlayın ve bebeğiniz doğduktan sonra sizi nelerin beklediğini araştırmaya başlayın. Hamilelikten itibaren oluşan hormon değişikliklerini, lohusalık sürecini, uykusuz geceleri ve artan birçok sorumluluğunuzu öğrenerek psikolojik açıdan hazırlanın. Bu  geçiş sürecini daha kolay atlatabilirsiniz.

2.Bebeğinizi Kucağınıza Almaktan Çekinmeyin

Yenidoğan bebeklerin bedenlerinin küçüklüğünden dolayı kucağımıza aldığımızda yanlışlıkla bir yerini acıtacakmışız hissi ile tedirgin oluruz. İlk andan itibaren bebeğinizi kucağınıza almaktan ve onu sevgiyle karşılamaktan korkmayın.  Sizin tüm duygularınızı bebeğinizin de hissedebileceğini, karşılıklı güven duygunuzu güçlendirmenin en sevgi dolu yolunun, onu korkusuzca kucaklamak olduğunu kendinize sürekli hatırlatın.

3.Yenidoğan Bebeğin Uyku Düzenine Uyum Sağlamaya Çalışın

Bebekler yeni doğduklarında dış dünyaya alışma dönemi geçirirler. Bu süreçte gece & gündüz zaman ayrımını yapmakta zorlanabilirler. Yenidoğan bebeklerinin uyku düzenlerine adapte olmaya çalışan anne & babalar, bebekleri her ağladığında uykularının bölünmesine bir süre sonra alışmaya başlarlar. Zaman içerisinde uykusuzluk anne & babayı hem ruhen hem bedenen yıpratabilir. Geceleri eşinizle nöbetleşe uyanarak bu dönemi dengeli ve daha az yıpranarak geçirebilirsiniz. Zaman içerisinde bebeğin uyku süreleri uzamaya başlar ve uyku düzeniniz rayına oturur. Uyumakta zorluk çeken bebekler için blog yazımızı okumanızı öneririz.

4.Ev İşlerinde Eşit Rol Alın

Ev işlerinde eşinizle dengeli rol almaya özen gösterin. Bazı ev işlerinde eşinizin doğum sonrası fiziksel olarak zorlanması olasıdır. Bu gibi durumlara hazırlıklı olarak iş bölümünü o andaki durumlarınıza göre planlayın. Yenidoğan bebeğin çok fazla çamaşır kirletmesi normal karşılanır. Sürekli çamaşır yıkayıp asmaya kendinizi hazırlayın.

5.Anne & Baba Olarak Ortak Hareket Edin

Anne & baba olarak bebeğiniz doğduğu andan itibaren ona karşı verdiğiniz tepkilerde tutarlı olmaya dikkat edin. İlerleyen zamanlarda ebeveyn ortak tutumu bebeği birey yapan yolculukta daha dengeli olmasını destekler.

 

 

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik